На університет у Києві поскаржилися в МОН через нібито порушення прав студентів тестом з англійської

В.о. ректора вишу назвала громадську організацію "шкідниками", а їхню заяву – "маразмом"
Фото: Національний авіаційний університет -НАУ / Facebook (архів)

На Національний авіаційний університет у Києві поскаржилися в Міністерство освіти України через тест з англійської мови. Про це 17 вересня в Telegram повідомила виконувачка обов'язків ректора вишу Ксенія Семенова.

За її словами, скарга в МОН надійшла від громадської організації "Червоний Губер", яка обурюється через обов'язкове тестування з англійської під час вступу в НАУ.

"На думку заявників, обов'язкове тестування на рівень англійської мови для розподілу студентів на групи може призвести до порушення прав здобувачів вищої освіти", – ідеться в листі МОН, який надіслали університету.

За словами Семенової, інженерна освіта, міжнародна мобільність і стажування в гарних компаніях неможливі без знання англійської.

"Учити всіх студентів англійської однаково – дурість. Бо після школи в усіх різний рівень англійської. Тому тих, хто взагалі не знає мови, треба вчити з нуля. Тим, хто гарно володіє, треба допомогти підтримати рівень", – пояснила Семенова.

Для цього вступник має пройти тестування. Вона наголосила, що воно не передбачає оцінювального балу.

"Я не звертала увагу на цих шкідників [ГО "Червоний Губер"], коли вони протестували проти страшного порушення закону, коли мене призначили головою комісії з реорганізації і я посміла позакривати корупційні годівнички попередників. Але маразм ЧГ уже переходить межі", – розповіла Семенова.

Вона додала, що, на її думку, "не всі освітні ГО однаково корисні", а лист-відповідь на запит Міносвіти напише чат GPT, бо команді Семенової "більше нема, чим зайнятися".

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 28 червня 2023 року вніс проєкт закону, який закріплює статус англійської мови в Україні як "мови міжнародного спілкування". Документ визначили як невідкладний. У пояснювальній записці зазначали, що євроінтеграція України передбачає визнання європейських стандартів у сфері мовної політики. Водночас Україна посідає 40-ве місце в рейтингу зі 112 країн за рівнем знання англійської мови. 26 червня 2024 року Зеленський підписав закон.

У дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке опублікували 23 березня 2023 року, ідеться про те, що приблизно 23% українців можуть читати, писати й спілкуватися англійською мовою на побутовому чи професійному рівнях. 51% респондентів наголосив, що має певні знання з англійської мови. Для всього дорослого населення України єдиний інтегральний показник рівня знання англійської мови становить 2,86 бала за 10-бальною шкалою, зазначили у КМІС.

Згідно з результатами опитування Центру Разумкова, які опублікували 26 липня торік, лише 1% опитаних відповів, що розмовляє англійською вільно, 7,5% – що можуть читати, писати й розмовляти англійською, але не спілкуються нею вільно, 19% – що можуть трохи читати, писати чи говорити англійською, але погано, 27% – що орієнтуються в окремих словах і простих фразах, але читати, писати чи говорити не можуть зовсім. Ще 44% респондентів зовсім не знають англійської мови.

Видання "ГОРДОН" розбиралося, що буде з українським дубляжем і яких посадовців зобов'яжуть вивчити англійську.