Обласні центри України спрямували на ЗСУ 19,5 млрд грн, із них половину дав Київ – дослідження КВУ

Загальна сума допомоги, яку обласні центри й столиця надали минулого року силам оборони, становить 19,5 млрд грн
Фото: depositphotos.com

Обласні центри України 2023 року спрямували на допомогу ЗСУ 19,5 млрд грн. Майже половину з них – 9 млрд – виділено з бюджету Києва. Про це йдеться в опублікованому у Facebook рейтингу Комітету виборців України.

"Комітет виборців України проаналізував дані щодо бюджетних видатків обласних центрів та міста Києва на сили оборони у 2023 році. Результати аналізу представлено у вигляді рейтингу. Першу сходинку рейтингу посів Київ (міський голова – Віталій Кличко), який минулого року спрямував на підтримку сил оборони приблизно 9 млрд грн. Це майже стільки ж, скільки всі інші обласні центри разом", – повідомили у КВУ.

За даними Комітету виборців, на другій сходинці рейтингу – Дніпро (міський голова Борис Філатов), який витратив на допомогу війську 1,6 млрд грн. Також у першу п’ятірку рейтингу увійшли Хмельницький (1,5 млрд грн, Олександр Симчишин), Житомир (1,3 млрд, Сергій Сухомлин) та Одеса (1,1 млрд, Геннадій Труханов). 

Інфографіка: КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ / Facebook

"Загальна сума допомоги, яку обласні центри та столиця надали минулого року силам оборони, становить 19,5 млрд грн. При цьому частка столиці складає 45,6% спільних витрат обласних центрів на оборону. Внесок Дніпра, який посів другу сходинку рейтингу, – 8,3%. Частка Хмельницького – 7,7%, Житомира – 6,9%, Одеси – 5,9%", – зазначили у КВУ.

Інфографіка: КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ / Facebook

У Комітеті виборців пояснили, що в лютому 2024 року розіслали запити на інформацію про загальний розмір видатків із місцевих бюджетів на потреби сил оборони всім обласним центрам і місту Києву (окрім тих міст, які зараз під тимчасовою окупацією). Відповіді надійшли від 13 міст: Києва, Хмельницького, Житомира, Одеси, Миколаєва, Чернівців, Чернігова, Рівного, Запоріжжя, Кропивницького, Луцька, Тернополя, Ужгорода. Інформацію щодо інших облцентрів узято з відкритих джерел.