РФ примусово утримує дітей із Луганської області у військовому таборі біля полігона в Новосибірській області

Школярі з окупованого Біловодська й далі перебувають у наметовому військово-патріотичному таборі "Юних армійців", який облаштовано в Новосибірській області
Фото: "Мілітарний"

Російські окупанти вивезли дітей з окупованого Біловодська Луганської області до військового табору в Новосибірській області РФ, де в наметовому містечку, яке росіяни називають табором "Юних армійців", школярів віком від 11 до 17 років примусово навчають військової справи. Про це 31 липня повідомила Луганська обласна військова адміністрація у Facebook.

Зазначено, що росіяни називають це "шефською допомогою" так званій "ЛНР". Дітей там навчають тактичної, вогневої та стройової підготовки. Їхні батьки про це не знають.

Табір розташований поруч із полігоном, де проводять навчання в межах федерального проєкту "Обличчя дружби", ідеться в повідомленні. 

За програмою, на дітей очікують неформальні зустрічі з учасниками війни в Україні. Також їх змушуватимуть складати норми "ГТО" (розроблені у СРСР для оцінки фізичної підготовки), зазначили в Луганській ОВА.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в Росію.

У травні уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав, що Україна має докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.