РФ вивезла в Кабардино-Балкарію на "оздоровлення" 1 тис. дітей із Херсонської області – Лубінець

За більше ніж два роки РФ систематично вивозить українських дітей за тисячі кілометрів від дому, зазначив Лубінець
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Російські окупанти під приводом нібито "оздоровлення" вивезли на територію країни-агресора РФ ще 1 тис. дітей із лівобережжя Херсонської області. Про це 27 липня в Telegram проінформував уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Росіяни вивезли 1 тис. дітей із тимчасово окупованих територій Херсонщини у Кабардино-Балкарію на "оздоровлення", – написав омбудсмен. – За понад два роки від початку повномасштабного вторгнення українських дітей віком від шести з половиною до 16 років країна-агресор систематично вивозить за тисячі кілометрів від дому ознайомитися із "красою" російського регіону, який узяв шефство над Херсонщиною".

Як зазначив Лубінець, більшість із цих дітей мають батьків, які, ймовірно, надають дозвіл на вивезення дитини.

"Однак наскільки такий вибір є вільним в умовах окупації, залишається відкритим питанням. Діти вимушено переймають не лише культуру й традиції ворожої держави. Там залучається потужний ресурс для знищення їхньої української ідентичності, що своєю чергою є складовою геноцидної політики РФ", – наголосив омбудсмен.

За його словами, такі дії грубо порушують права дітей і міжнародні норми захисту прав людини.

"Україна продовжує наполягати на потребі отримання доступу для міжнародних організацій на тимчасово окуповані території та притягнення винних у порушенні прав українських дітей до відповідальності", – наголосив Лубінець.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що оскільки частина території України зараз в окупації й у влади немає туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій депортацію українських дітей названо геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-агресора РФ Володимира Путіна і дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в Росію.

У травні Лубінець сказав, що Україна має докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.

Про те, що країна-агресор Росія планує влітку вивезти з окупованих територій тисячі українських дітей, наприкінці травня повідомляв американський Інститут вивчення війни.