Сеітаблаєв, Курков, Кольцова та інші відомі українці написали листи Сенцову й Кольченку

Відомі українці написали листи Сенцову й Кольченку
Фото: ru.krymr.com

У межах проекту "Напиши листа" режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, музикант Олександра Кольцова, режисер Галина Джикаєва написали листи утримуваним у РФ українцям Олександру Кольченку та Олегу Сенцову.

Відомі українці написали листи кримчанину Олександру Кольченку й режисеру Олегу Сенцову, засудженим та утримуваним у Росії. Про це повідомило "Громадське", яке запустило проект "Напиши листа".

Джерело зазначає, що до акції приєдналися кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, актриса Римма Зюбіна, письменник Андрій Курков, співачка Олександра Кольцова і театральний режисер Галина Джикаєва.

"Просто хочу подякувати тобі за те, що ти є. За те, що ти справжній приклад чоловіка, який не боїться. Я навіть не уявляю, як тобі складно. Як тобі тяжко там. Просто хочу, щоб ти знав – я особисто тебе пам'ятаю. І вірю в те, що ти якомога швидше повернешся до нас. І знову почнеш знімати кіно, класне кіно, як ти вмієш", – написав Сеітаблаєв у листі до Сенцова.

У листі до Кольченка Сеітаблаєв висловив сподівання, що політв'язні повернуться в Україну й український Крим.

"Я знаю, що немає таких слів, які б полегшили твій стан там. Але ти просто знай, що ми всі, і я в тому числі, пам'ятаємо про тебе. І те, що від нас залежить, ми кожен на своєму місці робимо для того, щоб ви якомога швидше повернулися. Спочатку в Україну, поки що, на жаль, без Криму. А потім, найближчим часом, усі разом зустрілися в Криму. В українському Криму", – написав режисер.

Співачка Олександра Кольцова у листі до Кольченка зазначила, що про нього і про Сенцова пам'ятають в Україні.

"Поруч журналіст та оператор, вони знімають, як я пишу вам листа, щоби зробити ролик на вашу підтримку. Вас пам'ятають і часто згадують у ЗМІ. Усі сподіваються, що обміняють перед виборами вас та Сенцова. Кого б не вибрали, сподіваюся, це станеться", – зазначила вона.

Письменник Андрій Курков у листі до Сенцова написав, що чекає можливості зустрітися з ним особисто.

"Люди живуть паралельно, не завжди зустрічаючись один з одним, але знаючи один про одного в гарному допитливому сенсі. Ось так і я вже давно стежу за вами й за вашою роботою і чекаю можливості зустрітися на власні очі. Київ пам'ятає і чекає. Ваші книги виходять і їх обговорюють, збігає час, украдений у вас і в нас. Але вірю, що скоро ви повернетеся й у нас вийдуть ваші нові і книги, і фільми", – написав він.

У листі до Кольченка він зазначив, що не знайомий із ним особисто, але чекає його повернення додому.

"Шановний Олександре. Ми не знайомі, але ось уже кілька років я разом з іншими громадянами України стежу за вашою долею і чекаю повернення додому. У Києві всі чекають весну, іноді йде дощ, уранці туман. Але настрій сам собою змінюється на краще, хоча відчуття тривоги нікуди не поділося. Включно з тривогою і за вашу долю. Бережіть себе і пам'ятайте, що Київ і вся Україна чекають вас додому", – зазначив письменник.

Листи Сенцову і Кольченку написала режисер Галина Джикаєва.

Кольченку вона написала, що завела такого самого чорного кота, як у нього.

"Тільки у твого є своя сторінка у Facebook, а в мого – тільки іграшки. Стежу за твоїм котом у Facebook. Читаю його пости. Разом чекаємо тебе", – заявила вона.

Сенцову Джикаєва написала, що хотіла б із ним зустрітися.

"Привіт, Олеже. Ми близько не спілкувалися раніше. У Криму, напевно, це було б нереально. Ми були дуже різними. Зараз багато що змінилося. І коли ти повернешся, дуже хотілося б побачитися і поговорити глибоко. Ми всі тебе чекаємо: у театрі, на знімальному майданчику, у київських кав'ярнях і на набережних великої річки і маленького нашого моря. Пиши. Чекаємо. Галя Джикаєва", – зазначила режисер.

Актриса Римма Зюбіна в листі до Сенцова висловила надію, що він повернеться в Україну з колонії в місті Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ.

"Лабитнангі. Це слово я знаю з дитинства. Коли я була маленькою дівчинкою, найкращий друг моїх батьків поїхав зі своєю сім'єю туди працювати. Коли друзі моїх батьків приїжджали у відпустку в Ужгород, мама накривала стіл, батько брав баян, звучала музика і сміх. Я теж вірю, що в моєму житті буде такий день, коли з містичного пункту Лабитнангі повернешся ти", – написала вона.

"Громадське" повідомило, що листи вже передали Сенцову й Кольченку в російські колонії, і закликало писати їм листи російською мовою, щоб їх дозволили передати українцям.

У травні 2014 року в Сімферополі було заарештовано чотирьох місцевих проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка та Олега Сенцова. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів у Криму та підпалі офісів двох партій у Сімферополі.

Афанасьєв і Чирній погодилися співпрацювати зі слідством і дістали по сім років в'язниці. Сенцова було засуджено до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років.

14 червня 2016 року Афанасьєва і ще одного українця, Юрія Солошенка, обміняли на двох громадян України, підозрюваних у сепаратизмі і державній зраді.