"Скільки вам заплатили, чому не на фронті?" УП опублікувала відео, на якому начальник Південного регіонального управління ДПСУ відмовляється пройти алкотест

Одеські поліцейські зупинили Мула 14 листопада 2022 року
Скріншот: Украинская правда / YouTube

Журналісти "Української правди" 22 вересня опублікували відео з бодикамер поліцейських, котрі восени минулого року зупинили машину, якою керував начальник Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України генерал-майор Сергій Мул.

Інцидент стався під час комендантської години в ніч проти 14 листопада 2022 року. Мула зупинили поліцейські в Одесі, але він відмовився проходити драг-тест, не надав документів на автомобіль і телефонував комусь, повідомляючи дані про патруль і намагаючись вплинути на роботу поліцейських. Мул також відмовився їхати для огляду до лікарні. Поліцейському, який почав складати протокол, сказав: "Якщо ти такий принциповий, ризикни".

Група озброєних військових у масках, яка приїхала на його виклик, зняла з автомобіля посадовця номери прикриття і допомогла Мулу виїхати з місця зупинки. У процесі мікроавтобус, який приїхав по Мула, врізався у стовп.

Скріншот: Украинская правда / YouTube
Скріншот: Украинская правда / YouTube

Автор розслідування Михайло Ткач, який дістав записи з камер поліції, повідомив, що два розгляди, які відбулися після цього, "розвалилися в суді".

"Щодо номера прикриття Мул виграв першу інстанцію, а патрульна поліція виграла апеляцію. Мул звернувся з клопотанням про поновлення розслідування за нововиявленими обставинами. Які це обставини – невідомо, оскільки тексти двох ухвал у справі не опубліковані в реєстрі. Щодо водіння у нетверезому вигляді, Мул надав суду результат медогляду, який начебто було складено через кілька годин після НП, о 5.00. У ньому йдеться, що посадовець не був п'яний за кермом", – розповів Ткач.

За 10 місяців після зупинки вночі в Одесі Мул не підтвердив, що відмовився пройти огляд. У телефонній розмові із Ткачем він сказав, що їхав того дня зі звільненого Херсона, пройшов усі блокпости, а патруль зупинив його за дальнє світло фар.

Також він заявив, що не телефонував нікому, щоб вплинути на патрульних. "Суд усе дослідив", – кілька разів повторив прикордонник.

"Якби я зателефонував, то інформація про це через п'ять хвилин була б на столі у міністра внутрішніх справ", – заявив він.

Крім того, генерал-майор дорікнув Ткачу, що той "двигає заказняк".

"Скільки вам заплатили, пане журналісте? І чому ви зараз не в рядах, не на фронті? А займаєтеся маніпуляціями. Ви маєте бути на фронті з нами з усіма", – сказав Мул.

Контекст:

Мула призначили начальником Південного регіонального управління ДПСУ у 2019 році.

У січні 2023 року ім'я Мула фігурувало у скандалі, пов'язаному з його підлеглою – пресофіцеркою Південного регіонального управління ДПСУ Іванною Плантовською. У розпал повномасштабного вторгнення Росії в Україну вона виставляла в соцмережах фотографії відпочинку за кордоном.

Після того, як у соцмережах почали обурюватися, Плантовську перевели з Одеси до Житомира на посаду, яка не пов'язана з комунікаційним напрямом. Пізніше її звільнили. У ДПСУ тоді заявили, що така поведінка "суперечить моральним нормам і неприйнятна під час війни".