Степанов: Україна очікує на перший мільйон доз вакцини 15 лютого

Степанов: Учора я особисто розмовляв з інститутом. Я сказав, що нам дуже швидко потрібно
Фото: Максим Степанов / Facebook
Раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявляв, що з 15 лютого в Україні вже почнуть вакцинацію.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що країна очікує на перше постачання вакцин 15 лютого. Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24".

"Щодо фізичного постачання вакцини – ми розраховуємо на 15 лютого. Це вакцина, яку постачають із відповідної країни-виробника", – сказав міністр.

За словами Степанова, ідеться про перший мільйон доз вакцини від AstraZeneca.

"Учора ввечері я особисто розмовляв з інститутом. Я сказав, що нам дуже швидко потрібно. Ну, вони працюють над цим – це ж треба технічно завантажити все. Ми розраховуємо, що з понеділка почнемо", – сказав міністр.

Раніше Степанов заявляв, що з 15 лютого у країні вже почнуть вакцинацію.

Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з національним планом імунізації, на першому етапі планують вакцинувати 367,5 тис. осіб.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка одержала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доправлять в Україну до кінця лютого. Однак постачання можуть перенести на початок квітня у зв'язку із затримкою одержання компанією експортної ліцензії від уряду Китаю й пізнім ухваленням Верховною Радою України спеціального закону про реєстрацію вакцин проти коронавірусу, з'ясувало Reuters.

Ще 12 млн доз вакцин, розроблених компаніями AstraZeneca (Великобританія) і Novavax (США), Україна закупить за контрактом з індійською компанією Serum Institute, де виробляють препарати, і британською компанією-посередником Crown Agents.

За даними Міністерства охорони здоров'я, 2021 року на вакцинацію в Україні виділили 3,9 млрд грн. Україна вже дістала підтвердження про постачання 22 млн доз вакцин, повідомляв міністр охорони здоров'я Максим Степанов.