У Львові до Дня міста планують дерусифікувати вулиці – мер

У Львові над питанням перейменування вулиць працює спеціальна комісія, наголосив мер
Фото: Львівська міська рада
У Львові до Дня міста, який святкують на початку травня, планують перейменувати вулиці, назви яких пов'язані з РФ. Про це під час брифінгу 15 квітня заявив міський голова Андрій Садовий.

Захід транслювали на сторінці мера Львова у Facebook.

За словами Садового, у Львові над перейменуванням вулиць працює спеціальна комісія.

"Ця комісія спільно з професурою, з науковцями аналізує всі назви вулиць, які нам треба відкоригувати. Але це треба робити з розумом. Тому що вже на деякі назви вулиць є по чотири – п'ять різних претендентів, як вони мають називатися, – розповів Садовий. – Ми в травні, у День міста, маємо традицію давати нові назви чи перейменування. Якраз ця робоча група до травня закінчить свою роботу, і ми приймемо рішення. Але не так, щоб через 5–10 років знову щось міняти, а щоб воно було на наступні 100 років".

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого, група істориків, політологів, літературознавців і філологів ініціювала перейменування більш як 30 вулиць Львова, названих іменами російських діячів, які не мають нічого спільного з містом, а також вулиць, названих на честь носіїв комуністичних ідей і місцевостей сучасної Росії, писав Zaxid.net 7 квітня.

Вулиці пропонують назвати на честь видатних постатей української історії та культури.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Росія розпочала війну проти України 24 лютого. Президент РФ Володимир Путін називає її "спецоперацією", метою якої, за його словами, є "демілітаризація" та "денацифікація" України.

Президент України Володимир Зеленський говорив під час відеозвернення 26 березня, що РФ "сама робить усе, щоб на території нашої держави відбулася дерусифікація".

14 квітня стало відомо, що в Ужгороді перейменують 58 вулиць, назви яких пов'язані з діячами РФ.