У Запоріжжі суд визнав електросамокат транспортним засобом та оштрафував водія на 127 тис. грн

Суд призначив водієві електросамоката покарання у вигляді позбавлення волі
Фото: depositphotos.com

Шевченківський районний суд Запоріжжя ухвалив вирок водієві електросамоката, який скоїв наїзд на пішохода. Про це 8 липня повідомило видання "Я і закон".

Рішення було ухвалено 19 квітня, але на нього звернули увагу зараз, його опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Інцидент стався 2 червня 2020 року на вулиці Чарівній у Запоріжжі. Власник самоката Xiaomi Electiric Scooter М365 скоїв наїзд на пішохода під час руху тротуаром. У матеріалах справи йдеться, що внаслідок зіткнення пішохід дістав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У рішенні зазначили, що провину власника самоката доведено повністю, його дії кваліфікували за ст. 291 Кримінального кодексу України (порушення чинних для транспорту правил). У документі йдеться, що, згідно з п. 11.13 правил дорожнього руху, рух транспортних засобів тротуарами і пішохідними доріжками заборонено.

Суд призначив водієві електросамоката покарання у вигляді позбавлення волі, звільнивши від його відбування з випробувальним строком один рік. Постраждалій він виплатить штраф 102 тис. грн матеріальної шкоди, 23 тис. грн моральної шкоди та 2 тис. грн витрат на юридичну допомогу.

У рішенні вказали, що вирок може бути оскаржено в Запорізькому апеляційному суді протягом 30 днів із дня отримання копії вироку.

Контекст:

У вересні 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №3023, який урегулював би пересування електросамокатів та іншого персонального повітряного транспорту, а також передбачив би адміністративну відповідальність за порушення. Однак до другого читання цей законопроєкт поки не дійшов.

25 червня 2021 року Київська міська державна адміністрація та оператори прокату електросамокатів у столиці підписали угоду, згідно з якою швидкість самокатів має бути знижено, а всіх їхніх користувачів застраховано.

8 липня депутати Львівської міськради встановили низку обмежень під час використання електросамокатів та іншого дрібного електротранспорту.

Врегулювати рух електросамокатів на міському рівні, поки це не зроблено законодавчо, планують і в Одесі, писала у травні "Думская".