Українські компанії через брак кадрів беруть на роботу більше жінок і підлітків – Reuters

Жінок беруть працювати в галузі, де раніше переважали чоловіки
Фото: EPA

Українські підприємства намагаються покрити гострий брак кадрів, наймаючи більше жінок на традиційно чоловічі посади і звертаючись до підлітків, студентів і працівників старшого віку через те, що війна, яку розв'язала країна-агресор Росія, виснажує робочу силу. Про це пише Reuters 12 вересня.

За даними аналітиків, через те, що багато чоловіків мобілізували в армію, а мільйони жінок і дітей виїхали за кордон, криза робочих місць може поставити під загрозу економічне зростання й повоєнне відновлення.

Reuters зазначає, що, за даними НБУ, за час повномасштабної війни Україна втратила понад чверть своєї робочої сили. За даними опитування, яке Міністерство економіки України провело серед понад 3 тис. компаній, майже 60% підприємств заявили, що їхньою головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників.

Представники дев'яти українських компаній розповіли агентству, що брак персоналу і зростання невідповідності навичок є великими проблемами. Компанії проводять ротацію персоналу, розширюють його обов'язки, пропонують більше пільг. Також їм довелося підвищити зарплату, котра зараз у середньому становить приблизно 20 тис. грн, тоді як рік тому вона була 14,5 тис. грн.

У Київській школі економіки зазначили, що роботодавці дедалі частіше відходять від гендерних і вікових упереджень під час добору кандидатів. Також суттєво зростає частка жінок-підприємців.

Галузі, у яких переважають чоловіки, найбільше страждають від браку кадрів, пише Reuters. Серед них – будівельний сектор, транспорт, гірничовидобувна промисловість та інші. Тому до деяких із них залучають жінок. Наприклад, у Миколаївській області жінок готують на трактористів. Також жінки дедалі частіше працюють водіями трамваїв і вантажівок, шахтарями, охоронцями і складськими робітниками, кажуть компанії. У Fozzy Group навчають жінок на водіїв вантажівок, а також набирають їх на інші посади, де раніше переважали чоловіки: вантажники, роздільники м'яса, пакувальники, охоронці. Також зростає частка жінок-працівників у виробництві сталі. Директорка зі сталого розвитку металургійної компанії "Метінвест" Тетяна Петрук розповіла, що компанія наймає жінок на деякі підземні роботи.

Компанії й економісти прогнозують, що проблеми на ринку праці збережуться, тому також звертають увагу на молодь, пропонуючи навчання, досвід роботи й цільові пакети пільг, ідеться в публікації.