В Івано-Франківській області затримали родичів 15 і 18 років, їх підозрюють у підпалі автомобілів військових за гроші. Фото

За перші підпали автомобілів військових фігуранти отримали по 40 тис. грн, зазначили в поліції
Фото: Поліція Івано-Франківської області / Facebook

В Івано-Франківській області затримали 18-річного жителя і 15-річного підлітка, які, за даними слідства, підпалювали автомобілі військових за гроші. Про це 12 серпня повідомили в Головному управлінні Нацполіції в регіоні.

Як розповіли правоохоронці, протягом липня вони здійснили кілька підпалів пікапів ЗСУ.

"Зловмисники вчиняли підпали автомобілів у Калуші й Долині з інтервалом у кілька днів. Усього за місяць вони навмисне знищили три позашляховики військовослужбовців, які проходили техобслуговування після виконання бойових завдань на фронті, – ідеться в повідомленні. – Фігурантами виявилися 18-річний мешканець села Княжолука Долинської територіальної громади та його неповнолітній родич – 15-річний підліток".

Поліцейські з'ясували, що 15-річний юнак знайшов оголошення в одному з Telegram-каналів, де пропонували "легкий підробіток".

"Йому скинули варіанти завдань і розцінки за "роботу". Йшлося про підпали військових автомобілів, адмінбудівель ТЦК і релейних шаф на лініях залізничного сполучення західного регіону України", – ідеться в повідомленні.

До виконання завдань підліток залучив свого 18-річного родича.

"Вони об'їжджали на велосипедах населені пункти, відстежували позашляховики військових і фотографували їх. Знімки скидали "роботодавцям", які надалі тримали на контролі кожен підпал. Зокрема, саме вони погоджували автомобілі, які необхідно було знищити", – розповіли в поліції.

За перші підпали фігуранти отримали по 40 тис. грн.

"Автомобілі вночі обливали саморобною сумішшю з бензину й масла. Свої дії зловмисники також фіксували на відео і скидали кураторам у Telegram-чат", – проінформували в поліції.

Там додали, що "роботодавці" запропонували паліям $5 тис. за два автомобілі, проте під час чергової спроби знищити позашляховики їх затримали правоохоронці.

18-річного жителя Івано-Франківської області повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), суд заарештував його без права внесення застави (загрожує до восьми років ув'язнення).

Слідчі поки надають правову кваліфікацію діям неповнолітнього, резюмували в поліції.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяча доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, Дніпрі, Рівному, Львові, Одесі, Харківській області.