В Україні запустили Telegram-бот для онкохворих. Він допомагає знайти медустанови, де лікують безплатно

Чат-бот допомагає знайти, у якому медзакладі й у якому обсязі медпослуги можна отримати безплатно
Фото: depositphotos.com
Пацієнтські організації запустили в Telegram чат-бот "Лікуйся", який зорієнтує в безкоштовних медичних послугах для хворих на рак молочної залози. Про це 29 червня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Чат-бот допомагає зорієнтуватися, у якому медичному закладі й у якому обсязі медпослуги можна отримати безплатно. Користувач чат-бота вибирає послугу, після чого отримує покрокову інструкцію з необхідною інформацією.

У МОЗ зазначають, що "Лікуйся" допоможе відстояти право на безплатну медичну допомогу. Крім того, він може запобігати проявам корупції в медзакладах – зокрема, унеможливить нелегальну оплату послуг або лікарських засобів, указаних у переліку Нацслужби здоров'я України (НСЗУ) як безплатні.

"Для якісного втілення чат-бота ми проаналізували великий масив даних: реєстри закладів охорони здоров'я, договори НСЗУ з онколікарнями тощо. Проте наша головна ціль – донести до хворих із діагнозом "рак", що не потрібно складати руки, тому що є реальні та доступні можливості лікування онкології", – розповіла голова організації "Ліки Контроль" Наталія Гуран.

Співзасновниця організації "Афіна. Жінки проти раку" Вікторія Романюк каже, що багато пацієнтів не знає, які саме послуги в онкоцентрі є безплатними. Через це існують стереотипи, що лікування онкології дуже дороге, тому багато хто від нього відмовляється.

"Цей чат-бот допоможе людям розібратися, які послуги вони можуть отримати безкоштовно, і допоможе їм почати лікування. Чат-бот максимально легкий у використанні й доступний для всіх смартфонів і комп'ютерів", – додала вона.

Зараз у Програму медичних гарантій входять і є безплатними рання діагностика раку і лікування онкозахворювань – хіміотерапевтичне і радіологічне. Також запроваджено новий пакет лікування і супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями, уточнив директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я НСЗУ Дмитро Черниш.

Контекст:

Рак грудей є найпоширенішим видом раку в усьому світі. У 2020 році було зареєстровано понад 2,2 млн випадків цього захворювання, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я.

Протягом свого життя на рак молочної залози хворіє приблизно кожна 12-та жінка, зауважує організація. Також рак молочної залози є головною причиною смерті жінок від онкологічних захворювань. У 2020 році у світі приблизно 685 тис. жінок померли від цієї хвороби.

В Україні рак молочної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних захворювань, зазначає МОЗ.

За даними Національного канцер-реєстру, рак молочної залози 2019 року виявили майже у 15 тис. осіб (без урахування випадків на окупованих територіях Криму і Донбасу). З них 5,4 тис. померли. 8,5% пацієнтів не прожили й року після діагностування в них захворювання. У 2020 році хворобу виявили у 12,3 тис. осіб, померло 6 тис. людей.