В Україні запустять інтерактивну карту злочинності

Офіс генпрокурора хоче ввести систему "електронного кримінального провадження"
Фото: radiosvoboda.org
В Офісі генерального прокурора готуються до запуску інтерактивної карти злочинності в державі на базі Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

По карті громадяни зможуть дістати доступ до інформації про зареєстровані кримінальні злочини – не тільки у країні, але й в окремих областях, територіальних громадах, містах і селах.

Наразі, повідомили у пресслужбі, Єдиний реєстр забезпечує в онлайн-режимі цілодобово і щодня роботу понад 32 тисяч користувачів – органів прокуратури, поліції, безпеки, фіскальної служби, ДБР і НАБУ.

За весь час його існування зареєстровано майже 9 млн кримінальних правопорушень. На базі реєстру автоматично формується не тільки звітність про стан кримінальної злочинності, а й звіти про роботу органів досудового розслідування.

В Офісі генпрокурора хочуть також запустити "повноцінну роботу електронного кримінального провадження – інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування".

Імовірно, система з назвою Е-case дасть змогу прискорити процес проходження процесуальних документів, передання справ. Дані будуть доступними онлайн для слідчих, дізнавачів, прокурорів, слідчих суддів і суду. Крім того, система спростить процедуру доступу до матеріалів стороні захисту.

Законопроєкт, який дозволить ввести електронне провадження, Верховна Рада вже проголосувала в першому читанні.

Контекст:

5 жовтня 2020 року на презентації нових сервісів і цифрових послуг Diia Summit президент України Володимир Зеленський заявив, що 2021 року в Україні розпочнеться реалізація режиму paperless. Тобто в Україні держоргани не вимагатимуть "жодних довідок, витягів або інших нескінченних папірців".

Зеленський також заявляв, що усунення зловживань та прозорість судової системи є викликом для української влади, і ефективним кроком у зв'язку з цим може стати IT-рішення за аналогією "держави у смартфоні" – "суд у смартфоні".

У березні 2021 року Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування", який вводить електронний документообіг у кримінальному процесі. 27 квітня Рада ухвалила його в першому читанні.

Того ж дня парламент у другому читанні ухвалив закон про впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка має "підвищити ефективність діяльності суддів і судів".