В Україну 23 квітня доставлять партію вакцини від AstraZeneca – Степанов

Партію AstraZeneca південнокорейського виробництва Україна отримає в межах глобальної ініціативи COVAX
Фото: ЕРА
Уранці 23 квітня в Україну привезуть 367 тис. доз вакцини від AstraZeneca, яку виготовили в Південній Кореї. Про це міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив в ефірі телеканала "Україна 24".

За його словами, літак із партією вакцин проти коронавірусу має прилетіти о 8.45 у київський аеропорт "Жуляни". Вакцини одразу розподілять по регіонах.

"Вакцина йде в нашу загальну програму вакцинації через кабінети щеплень згідно з тими етапами вакцинації, які йдуть", – зазначив Степанов.

Першими вакцинуватимуть людей із групи ризику – віком від 60 років.

"Ми хочемо залишити певну невелику частину для другого щеплення. Те, що у нас припадає на останні дні травня. Це ті громадяни, які робили щеплення в лютому, тобто через 90 днів, починаючи з 23 травня, треба робити другу дозу", – сказав міністр.

20 квітня в Україні зареєстрували вакцину проти коронавірусу від AstraZeneca, яку виготовили в Південній Кореї. Степанов повідомляв, що препарат прибуде 22 квітня.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар України Віктор Ляшко розповідав, що цей препарат Україна отримає безплатно в межах глобальної ініціативи COVAX.

"Ми хочемо її використовувати буквально за два-три дні, щоб показати спроможності системи охорони здоров'я", – говорив він.

AstraZeneca-SKBio, яку виготовляють у Південній Кореї, та індійська Covishield/AstraZeneca ідентичні за складом і технології виготовлення та є взаємозамінними – такі рекомендації Міністерству охорони здоров'я України надала національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики.

Контекст:

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac, розроблену Sinovac Biotech.

З 24 лютого українців щеплюють вакциною Covishield від Oxford/AstraZeneca (у першій партії було 500 тис. доз).

13 квітня стартувала вакцинація препаратом CoronaVac (215 тис. доз), який привезли у березні.

18 квітня у країні почали щеплювати вакциною Pfizer/BioNTech (117 тис. доз).

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення отримують медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовці зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки і освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.

Від початку кампанії з вакцинації в Україні зробили 491 880 щеплень.