В "Укренерго" заявили, що не планують віялових вимкнень

За даними "Укренерго", до роботи долучили п'ятий енергоблок Запорізької АЕС
Фото: depositphotos.com

В "Укренерго" повідомили, що збираються збільшити виробництво електроенергії на ГЕС і ГАЕС, а також підвищити рівень навантаження теплових електростанцій України.

Пресслужба "Укренерго" 15 січня повідомила, що в Україні не планують віялових вимкнень електроенергії.

"Протягом 16–20 січня 2021 року, за прогнозом, очікується значне зниження середньодобової температури повітря по всій території України в середньому до -17 °С. Ця обставина спричинює сезонне збільшення обсягів споживання електричної енергії, яке в пікові години доби може зростати на величину до 3000 МВт і загалом сягати 25 тис. МВт. Для проходження цього складного періоду "Укренерго" визначило низку заходів для балансування енергосистеми і покриття додаткового навантаження в години ранкового та вечірнього максимумів споживання", – ідеться в повідомленні.

Як зазначили в національній енергетичній компанії, зараз планують збільшення виробництва електроенергії на ГЕС і ГАЕС, а також підвищення рівня навантаження теплових електростанцій.

Окрім того, сьогодні до роботи долучили п'ятий енергоблок Запорізької АЕС, а роботу першого енергоблока продовжили до 22 січня.

"Таким чином, у найближчі вісім діб Запорізька АЕС зможе працювати шістьма блоками на загальній потужності 5600 МВт... Зважаючи на появу у пресі публікацій щодо нібито можливості введення графіка аварійних відключень (так званих віялових вимкнень), повідомляємо, що такі заходи наразі не плануються", – підкреслили в "Укренерго".

Замість цього передбачено зниження потужності споживання окремими промисловими підприємствами, де це можливо без порушення їхніх технологічних процесів.

Сьогодні нардеп від "Батьківщини", перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики Олексій Кучеренко заявив, що енергоблоки теплових електростанцій державної компанії "Центренерго" зупинили на аварійний ремонт через відсутність вугілля на складах, у зв'язку із чим планують віялові вимкнення електроенергії.