"Виключно маніпулятивно". В УПЦ МП відреагували на заборону релігійних організацій, пов'язаних із Москвою

В УПЦ МП заявили, що заборона московської церкви призведе до "дискредитації"
Фото: EPA (ілюстративне)

Українська православна церква Московського патріархату й надалі буде "жити як істинна церква", а будь-які спроби її заборонити можуть призвести до "дискредитації тих, хто цього прагне". Про це 20 серпня в коментарі hromadske заявив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент, коментуючи ухвалення закону про заборону московської церкви в Україні.

За словами Климента, законопроєкт №8371, "можливо, і забороняє УПЦ МП", однак він наполягає, що офіційна назва УПЦ МП – "Українська православна церква", без приставки МП.

"Українська православна церква й надалі буде жити як істинна церква, визнана переважною більшістю практикуючих українських вірян і помісних церков світу. Це об'єктивна річ. Будь-які спроби заборонити об'єктивну річ призведуть лише до дискредитації, у тому числі й міжнародної, тих, хто це захоче реалізувати", – заявив митрополит.

Він стверджує, що закон, за який проголосували депутати, радше не про саму церкву, а про її майно і стосується релігійних організацій, афілійованих із закордонними центрами. Климент заявив, що УПЦ не має адміністративних зв'язків із закордонними центрами, а якщо її хтось буде в цьому звинувачувати, це буде "виключно маніпулятивно".

На запитання, чи планує УПЦ МП об'єднуватися з Православною церквою України, Климент зазначив, що УПЦ МП "неодноразово закликала ПЦУ до пошуків шляхів об'єднання українського православ'я", але там нібито не почули "нічого адекватного у відповідь".

Контекст:

Верховна Рада на засіданні 20 серпня ухвалила у другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій із центрами впливу чи управління у країні-агресорі. Документ встановлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки з Російською православною церквою, діяльність якої в Україні забороняють.

УПЦ МП, яка діє в Україні, є частиною РПЦ. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".