Усі енергокомпанії працюють над покращенням ситуації зі світлом – Міненерго

Прогнози щодо світла не враховують імовірних атак і ймовірних додаткових руйнувань, зазначили в Міненерго
Фото: depositphotos.com

Завдяки зусиллям працівників енергетичних компаній України ситуація зі світлом покращується, заявила в ефірі ICTV заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук.

"Дякую нашим енергетикам. Працюють цілодобово в ремонтну й відновлювальну кампанію. Включені практично всі наші енергокомпанії. Усі здійснюють надзусилля для того, щоб максимально відновити генеруючі потужності... Ми прогнозуємо покращення ситуації, але тут хочеться бути дуже обережними. І я думаю, що всі розуміють, що ці прогнози не враховують можливих атак і можливих додаткових руйнувань", – сказала вона.

Заступниця міністра наголосила на потребі підготовки до різних сценаріїв. Ведуть відновлення великих енергооб'єктів, а також встановлюють малу розподілену генерацію по всій країні.

"Ставку ми робимо зараз перед цим опалювальним сезоном і на ремонти, і на відновлення, але в той же час і на розподілену генерацію, яка також відіграватиме свою важливу роль", – підкреслила вона.

Cитуація в енергетиці покращується завдяки виходу з ремонту блоків атомної, теплової й гідрогенерації, заявили в Центрі Разумкова.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".

24 липня Міненерго повідомляло, що один з атомних блоків достроково вивели із планового ремонту. 17 липня ще один блок АЕС також під'єднали до енергосистеми раніше від запланованого строку.