З 1 січня фіксувати на відео порушення вантажоперевезень на дорогах зможе кожен інспектор – Найєм

Після запуску системи габаритно-вагового контролю кількість навантажень на дорогах знизилася на 90%, повідомив заступник міністра інфраструктури
Фото: depositphotos.com
2022 року Міністерство інфраструктури України збільшить контроль проїзду та провезення вантажів дорогами, особливо – тими, які ведуть до державних кордонів України. Про це розповів заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм в ефірі телеканала "Дом" 25 грудня.

Він зазначив, що 2022 року на дорогах України працюватиме до 100 автоматичних станцій габаритно-вагового контролю (Weigh-in-Motion, WiM).

За словами посадовця, після запуску системи габаритно-вагового контролю перевізники почали їздити обережніше, а кількість навантажень на дорогах знизилася на 90%.

"Це гарний показник. Зрозуміло, ці станції працюють не по всій країні. Їх зараз збудовано 78, а 50 станцій уже готові до експлуатації. Наступного року ми матимемо до 100 станцій", – сказав заступник міністра. За його словами, цієї кількості достатньо, щоб закрити основні траси.

Водночас Найєм зазначив, що всі порушення фіксуватимуть на відеокамери, які матиме кожен інспектор "Укртрансбезпеки", починаючи з 1 січня.

Також у міністерстві планують встановити ваги повільного зважування на під'їздах до портів.

Контекст:

2015 року Кабмін України заборонив перевезення по автомобільних дорогах України вантажів вагою понад 40 тонн (для контейнеровозів – понад 46 тонн). Фактична маса вантажівок не має перевищувати 24 тонн.

2017 року за гроші Європейської комісії Україна закупила 78 пересувних габаритно-вагових комплексів. "Це повністю мобільні лабораторії з усіх видів контролю легкового, вантажного та річкового транспорту", – пояснював ексміністр інфраструктури Володимир Омелян.

У червні 2018 року Омелян повідомив, що в Україні є понад 100 комплексів для автоматичного зважування великовантажного транспорту, проте їх вистачає лише на регіональні дороги.

3 червня 2020 року тодішній міністр інфраструктури України Владислав Криклій повідомив, що для габаритно-вагового контролю на дорогах України встановлять ще 25 нових комплексів зважування.

7 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України запровадив цілодобовий ваговий контроль вантажного транспорту для того, щоб не допустити руйнування автомобільних доріг.

Протягом останніх півтора року на дорогах державного значення встановлено 48 WiM-станцій, повідомляло 22 червня 2021 року у Facebook Мінінфраструктури.

"Фіксують дані про габарити, навантаження на вісь та загальну масу, а також номерний знак перевізника. Датчики вмонтовані в асфальтне покриття та розташовані таким чином, що об'їхати їх неможливо", – пояснювали у відомстві.

29 червня Рада підвищила штрафи за перевантаження на дорогах та запровадила – за відмову від зважування автомобіля (законопроєкт №3743). Закон передбачає штраф у розмірі 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) за відмову від габаритно-вагового контролю. Також, згідно з документом, підвищено відповідальність автоперевізників за порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових автомобілів.

До осені автоматична система контролю працювала в тестовому режимі з надсиланням порушникам ознайомлювальних повідомлень, але без нарахування реальних штрафів, зазначав сервіс відкритих даних Opendatabot. У жовтні система запрацювала і почала нараховувати штрафи. Відповідальними за параметри вантажу є як водій, так і компанія-перевізник.