Заставу нардепа Дубневича в розмірі 56 млн грн передали ЗСУ

Дубневич фігурує одразу у двох кримінальних провадженнях
Фото: Депутатська група "Партія "За майбутнє" / Facebook

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про стягнення 56 млн грн застави на ЗСУ з народного депутата, обвинуваченого в незаконному заволодінні 93 млн грн. Про це 21 листопада повідомила пресслужба САП. Прокуратура не називає імені, але з деталей справи очевидно, що йдеться про Ярослава Дубневича.

"Суд постановив перерахувати вказані кошти на спеціальний рахунок НБУ для збору коштів на підтримку Збройних сил України", – ідеться в повідомленні.

У САП також нагадали, що 2 листопада колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора про оголошення в міжнародний розшук указаного нардепа.

Контекст:

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) Дубневича називають організатором схеми із привласнення 93 млн грн "Укрзалізниці". За даними детективів, у 2015–2016 роках через філію "Укрзалізниці" "Центр забезпечення виробництва" закупили стрілочну продукцію за завищеними цінами. Різницю у вартості учасники схеми розподілили між собою, стверджує слідство.

17 жовтня 2019 року тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка передав у Верховну Раду подання на притягнення до кримінальної відповідальності Дубневича. 31 жовтня Рада ухвалила постанову про згоду на це, а також його затримання й арешт. Цього ж дня Дубневича повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (розтрата майна).

7 листопада 2019 року суд заарештував Дубневича з можливістю внесення застави в розмірі 90 млн грн. Дубневич покинув СІЗО, але здав закордонний паспорт і мав носити електронний браслет. У лютому 2020 року це зобов'язання з нього зняли, повідомляло видання "Українські новини".

8 лютого 2023 року САП повідомила про скерування у Вищий антикорупційний суд обвинувального акта проти Дубневича і групи посадовців "Укрзалізниці" для розгляду по суті.

17 жовтня НАБУ оголосило його в розшук в іншій справі – про заволодіння державним природним газом на суму понад 2,1 млрд грн. У цьому провадженні в Дубневича статус підозрюваного. 13 листопада суд заочно заарештував Дубневича у справі про заволодіння природним газом.