ЗМІ написали, що з "Десни" втекли мобілізовані засуджені. Командування Сухопутних військ спростувало

У Сухопутних військах спростували інформацію про втечу людей із навчального центру в Десні
Фото: Сухопутні війська ЗС України / Facebook (ілюстративне)

25 червня видання Telegraf повідомило з посиланням на власні джерела, що зі 169-го навчального центра імені князя Ярослава Мудрого у селищі Десна Чернігівської області, відомого як навчальний центр "Десна", втекли ув'язнені громадяни, які погодилися долучитися до лав Збройних сил України.

У публікації стверджують, що про втечу повідомило командування військової частини командирів підрозділів навчального центру. За їхніми словами, шестеро в'язнів здійснили втечу, водночас вони нібито були у формі ЗСУ і зі зброєю. 

У Сухопутних військах ЗС України заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Усі колишні ув'язнені зараз проходять активну підготовку й готуються до виконання бойових завдань у своїх підрозділах. На жаль, деякі українські медіа поширюють неперевірену та недостовірну інформацію, яка працює на ворога й дискредитує мобілізаційну кампанію. Колишні засуджені, вмотивовані, патріотично налаштовані, за власним бажанням долучилися до лав ЗСУ. Скоро ми зможемо побачити їхню роботу на полі бою", – ідеться в повідомленні у Facebook.

Контекст:

8 травня Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених, а 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав цей закон. Згідно з документом, суд зможе умовно-достроково звільнити людей, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, для військової служби за контрактом.

Не мобілізуватимуть засуджених за умисне вбивство двох і більше осіб, за сексуальні злочини, тяжкі корупційні правопорушення й злочини проти основ національної безпеки України: шпигунство, тероризм, держзраду, сепаратизм, колабораціонізм.

Раніше в Раді інформували, що мобілізаційний ресурс серед ув'язнених в Україні становить понад 15 тис. осіб.

Станом на ранок 28 травня 613 в'язнів вийшли з тюрем і мобілізувалися до лав Збройних сил України, повідомляв міністр юстиції України Денис Малюська.