Гарник виборола для України 19-ту золоту медаль Паралімпіади. За кількістю нагород збірна – п'ята

Для перемоги Гарник знадобилося 32 секунди
Фото: suspilne.media (архів)

7 вересня 19-ту золоту медаль Паралімпіади 2024 у Парижі здобула для української збірної дзюдоїстка Анастасія Гарник. Про це повідомляє "Суспільне".

У фіналі поєдинку у ваговій категорії понад 70 кг у класі J1 (спортсмени з порушенням зору) Гарник перемогла Еріку Зоагу із Бразилії. Щоб стати паралімпійською чемпіонкою, українці знадобилося 32 секунди, вона виконала прийом на найвищу оцінку іппон.

На шляху до фіналу 28-річна Гарник здобула дві перемоги: у чвертьфіналі за 31 секунду здолала представницю Узбекистану Ферузу Ергашеву, а у півфіналі, теж на першій хвилині поєдинку, – американку Крістеллу Гарсію.

"Суспільне" зазначає, що Гарник брала участь і в Паралімпіаді 2020, але тоді вона посіла п'яте місце, поступившись у півфіналі змагань.

Золота медаль Гарник у Парижі стала для української збірної 19-ю і дала змогу Україні піднятися на п'яте місце у медальному заліку Паралімпіади за кількістю нагород загалом (73) і закріпитися на сьомому місці за кількістю золотих медалей.

На першому місці за всіма параметрами – Китай, у нього 196 нагород, із яких золотих – 86.

Скріншот: paralympic.org

Контекст:

XVII літні Паралімпійські ігри – восьмі літні Ігри за участю спортсменів-паралімпійців України. За роки незалежності українські паралімпійці взяли участь у семи літніх і семи зимових Паралімпійських іграх і вибороли загалом 613 медалей.

Літня Паралімпіада 2024 у Парижі стартувала 28 серпня і триватиме до 8 вересня. Україну в 17 із 22 видів спорту на Іграх представлятиме 140 спортсменів (найбільше представництво в історії).