МОК відмовився допустити на Олімпіаду 15 росіян, яких виправдав Спортивний арбітражний суд

МОК не впевнений, що виправданих російських спортсменів "можна вважати чистими"
Фото: ЕРА

Комісія МОК дійшла висновку, що рішення Міжнародного спортивного суду в Лозанні не зняло з виправданих російських спортсменів підозр у допінгу.

Спеціальна комісія Міжнародного олімпійського комітету (МОК) відмовилася запрошувати на Олімпіаду у Пхьончхані 13 російських спортсменів і двох тренерів, із яких Міжнародний спортивний суд у Лозанні зняв санкції. Про це повідомляє офіційний сайт МОК.

Олімпійський комітет Росії передав у МОК запит на занесення до списків запрошених на Олімпіаду 15 росіян, виправданих судом. Члени спеціальної комісії МОК ухвалили рішення відмовити їм у запрошенні, пояснивши, що у них немає мотивувальної частини рішення Спортивного арбітражного суду.

"Комісія дійшла висновку, що рішення Міжнародного спортивного суду не зняло підозр у допінгу, не надавши комісії достатньої впевненості в тому, що цих 13 спортсменів можна вважати чистими", – заявили в МОК.

У листопаді 2015 року Всесвітнє антидопінгове агентство опублікувало доповідь, у якій звинуватило РФ у державній підтримці допінгу.

Після цього збірні Росії з легкої та важкої атлетики відсторонили від Олімпійських ігор 2016 року. Також російську збірну в повному складі не допустили до літньої Паралімпіади.

У грудні 2017 року Міжнародний олімпійський комітет через систематичне порушення антидопінгових правил відсторонив від участі в зимовій Олімпіаді 2018 року в південнокорейському Пхьончхані Національний олімпійський комітет РФ. Також російській збірній продовжили заборону на участь у Паралімпійських іграх.

За підсумками розслідування спецкомісії МОК 43 російських атлетів довічно усунули від участі в Олімпіадах. 42 з них подали апеляції у спортивний арбітраж у Лозанні.

1 лютого 2018 року швейцарський суд зняв усі санкції із 28 представників зимових видів спорту з РФ. Ще 11 спортсменам скасували довічну дискваліфікацію, але заборону на їхню участь в Олімпіаді 2018 року в південнокорейському Пхьончхані залишили чинною.

МОК висловив розчарування рішенням арбітражу в Лозанні й не відкидає його оскарження. У ВАДА також занепокоєні через виправдання російських спортсменів, які, за даними агентства, є "частиною російської системної допінг-програми". Бах заявив, що організація розгляне питання зняття санкцій із російських спортсменів тільки після завершення всіх судових процедур. Голова МОК заявив, що Міжнародний спортивний суд потрібно реформувати.