У росіянки забрали прапор Росії просто під час чемпіонату із шашок

Інцидент трапився під час матчу чемпіонату світу, де змагалися Тансиккужина (ліворуч) і Садовська (праворуч)
Скріншот: Warcaby / YouTube

У Польщі під час матчу чемпіонату світу із шашок зі столу прибрали російський прапор. Відеозапис опублікували 27 квітня на YouTube-каналі Warcaby.

Інцидент трапився під час четвертого раунду фінального матчу чемпіонату світу. У ньому змагалися росіянка Тамара Тансиккужина і Наталія Садовська з Польщі, зазначає РБК. Поруч із жінками стояли прапори країн, які вони представляли.

Під час гри до столу підійшов чоловік. Він прибрав із нього російський прапор, а також відліпив зі столу табличку із зображенням російського триколора. Цей фрагмент опублікувало у Twitter видання "Газета.Ru".

Як виявилося, прапори прибрав секретар матчу і експрезидент Європейської федерації шашок Яцек Павлицький, зазначає "Чемпіонат". За його словами, йому зателефонували від імені колишнього міністра спорту Польщі Вітольда Баньки і попросили прибрати зі столу російський прапор.

Президент Федерації шашок Польщі Даміан Решка згодом повідомив, що прапор РФ прибрали на вимогу Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА). За його словами, в організації пригрозили виключити Всесвітню федерацію шашок, зазначає Onet.

Контекст:

Російським спортсменам заборонено використовувати національний прапор і гімн на Олімпійських іграх і чемпіонатах світу у зв'язку з допінговим скандалом, що стався 2015 року. Тоді ВАДА опублікувало звіт про масове вживання допінгу в російському спорті. Комісія також навела подробиці державної підтримки допінгу в Росії. Зокрема, ішлося про підміну допінг-проб чемпіонів і призерів Олімпіади 2014. 2017 року ВАДА ухвалило рекомендацію про невідповідність РУСАДА кодексу організації.

У грудні 2017 року Міжнародний олімпійський комітет через систематичне порушення антидопінгових правил усунув від участі в зимовій Олімпіаді 2018 року у Пхьончхані Національний олімпійський комітет РФ. Російські спортсмени змагалися під олімпійським прапором. Санкцій також зазнав Параолімпійський комітет РФ.

У листопаді 2019-го комітет ВАДА щодо відповідності рекомендував виконкому організації застосувати жорсткі санкції стосовно російських спортсменів і спортивних посадовців. 9 грудня 2019 року виконком ВАДА усунув Росію від міжнародних змагань строком на чотири роки. Російським спортсменам заборонили виступати під національним прапором на Олімпійських іграх і на чемпіонатах світу.

У грудні 2020 року Спортивний арбітражний суд Лозанни скоротив до трьох років строк усунення російських спортсменів від участі в міжнародних змаганнях. Заборона ВАДА діятиме до 16 грудня 2022 року.