Україна вперше в історії завершила Олімпіаду без медалей у спортивній гімнастиці

Вправами на паралельних брусах, в яких брав участь Пахнюк, для України закінчилися змагання зі спортивної гімнастики на цих Іграх
Фото: noc-ukr.org
Українські гімнасти закінчили виступи на Олімпіаді 2020 у Токіо, не завоювавши жодної нагороди. Заключні для України змагання зі спортивної гімнастики на цих Іграх – вправи на паралельних брусах – відбулися 3 серпня, але представник України Петро Пахнюк посів сьоме місце, свідчать результати на сайті Олімпіади.

Формат фінальних змагань у паралельних брусах передбачав участь восьми гімнастів. У них була одна спроба, щоб показати свою програму.

Пахнюк посів передостаннє місце. Золоту медаль здобув китаєць Цзоу Цзінюань, який також став бронзовим призером у командному багатоборстві. Срібло та бронзу завоювали німець Лукас Даузер і представник Туреччини Ферхат Арікан.

Сам Пахнюк пояснив, що невисоку оцінку дістав через те, що не виконав вправи повністю – не зробив одного елемента, повідомляє НОК. "Це була технічна помилка, якої я не мав права сьогодні припускатися, адже всю решту програми виконав добре, застосувавши й іменний елемент. Звісно, засмучений, але це спорт і для мене вже досягнення – потрапити до фіналу", – сказав спортсмен.

Загалом українські гімнасти у Токіо змагалися в трьох фіналах: командному багатоборстві, багатоборстві та на паралельних брусах.

Раніше на всіх олімпіадах з 1996 року українці здобували хоча б одну медаль у цьому виді спорту, наводить статистику Суспільне, зокрема у 1996-му, 2004-му і 2016 році українські гімнасти ставали олімпійськими чемпіонами.

У складі збірної України в Токіо був Ігор Радівілов, який завоював у 2012 році бронзу в опорному стрибку, але цього разу він не подолав кваліфікації.

Український олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олег Верняєв не поїхав до Токіо, оскільки його усунули від участі у змаганнях на чотири роки через позитивний тест на допінг.

Контекст:

Олімпійські ігри 2020 року мали відбутися у Токіо з 24 липня до 9 серпня минулого року, через поширення коронавірусної інфекції змагання перенесли на 2021 рік. Їх проводять без глядачів з 23 липня до 8 серпня. В Олімпіаді візьме участь майже 11 тис. спортсменів із понад 200 країн світу.

У медальному заліку на першому місці зараз Китай. На другому – США, на третьому – Японія.

Україна опинилася на 61-му місці, у неї сім олімпійських медалей: одна срібна – у запливі на дистанції 1500 м вільним стилем і шість бронзових – у жіночому дзюдо, у чоловічому фехтуванні, у стрільбі з пневматичного пістолета, у запливі на дистанції 800 м вільним стилем, у великому тенісі та греко-римській боротьбі.