Апеляційний суд визнав провину Росії в катастрофі Іл-76 під Луганськом

Постанова суду набуває законної чинності від дня її ухвалення, але її може бути оскаржено у Верховному Суді

Фото: zpa.court.gov.ua

Запорізький апеляційний суд задовольнив апеляцію вдови загиблого офіцера Олександра Бєлого за рішенням Мелітопольського міськрайонного суду про невизнання провини РФ у катастрофі літака Іл-76 у 2014 році.

5 червня Запорізький апеляційний суд задовольнив апеляцію вдови загиблого українського офіцера Олександра Бєлого Тетяни Чимиркової за рішенням Мелітопольського міськрайонного суду про невизнання провини Російської Федерації в катастрофі літака Іл-76, повідомила прес-служба суду.

"Рішення Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 16 квітня 2019 року скасовано, заяву Чимиркової задоволено та встановлено юридичний факт загибелі Бєлого Олександра Івановича, 31 травня 1976 року народження при виконанні обов'язку військової служби 14 червня 2014 року в місті Луганськ Луганської області України, унаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України", – заявили в суді.

В апеляційній скарзі Чимиркова посилалася на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права. Удова військового зазначала, що суд першої інстанції не врахував, що юридичний факт, який вона просить установити, має індивідуальний характер, стосується виключно загибелі її чоловіка внаслідок агресії РФ проти України, а не безпосередньо факту такої агресії, і від установлення цього факту залежить виникнення, зміна і припинення її прав як заявника.

Постанова суду набуває законної чинності від дня її ухвалення, але її може бути оскаржено у Верховному Суді протягом 30 днів від дня складення повного тексту судового рішення.

У ніч із 13-го на 14 червня 2014 року бойовики підбили транспортний літак Збройних сил України, в авіакатастрофі загинуло 49 осіб, зокрема 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади.

Прокуратура Дніпропетровської області цю подію кваліфікувала як терористичний акт, кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

27 березня 2017 року Павлоградський суд Дніпропетровської області ухвалив вирок генералу Вікторові Назарову, який у 2014 році обіймав посаду заступника начальника штабу антитерористичної операції. Генерала було засуджено до семи років позбавлення волі за недбалість. У своєму останньому слові Назаров заявив, що йому особисто ніхто не доповідав про загрозу напередодні катастрофи. Також він зазначив, що літак було збито із зенітної установки, про розміщення якої він не міг знати. У вересні 2017 року розпочали розгляд апеляції генерал-майора. У січні 2018 року суд призначив повторну експертизу. Наразі генерал Назаров перебуває на волі.

У липні 2016 року колишнього ватажка терористів "ЛНР" Ігоря Плотницького, а також двох бойовиків угруповання Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева повідомили про підозру у справі про збитий літак Іл-76У лютому 2017 року СБУ передала справу в суд.

У квітні 2019 року Мелітопольський міський районний суд відмовився визнати загибель командира транспортного літака Іл-76 Олександра Бєлого, збитого під Луганськом у червні 2014 року, наслідком агресії Російської Федерації.