Безсмертний: Скоро світу буде абсолютно однаково, що робиться і на Донбасі, і в Україні

Безсмертний: Порошенко без особливої підготовки міг дискутувати з учасниками "Нормандської четвірки". Але я не уявляю, як Зеленський, не маючи базових знань, поїде на таку зустріч
Фото: Роман Безсмертний / Facebook

Звільнений із посади представника України у підгрупі з політичних питань на переговорах у Мінську дипломат Роман Безсмертний розповів, що коли почав готувати проєкт указу про визначення статусу учасників переговорної групи в Мінську, здивувався нездоровій конкуренції в середовищі органів державної влади, особливо у сфері безпеки.

Колишній переговірник від України у тристоронній контактній групі Роман Безсмертний в інтерв'ю виданню "Факти" заявив, що до свого звільнення встиг зустрітися з обраними народними депутатами, які планують займатися проблемою реінтеграції Донбасу і деокупації Криму.

"Я відчув їхнє щире бажання щось зробити. Але точно так само побачив і відсутність базових знань. І ось уявив: коли вибудують чергову корупційну схему, цих людей можуть просто використовувати. Тому я поспішав. Так, можливо, іноді висловлювався надто категорично, але це свідчить тільки про моє бажання розв'язати тривалу проблему. Слід розуміти ось що: на планеті зростає напруженість, і ми йдемо до того, що скоро світу буде абсолютно однаково, що робиться і на Донбасі, і в Україні. Тому ми повинні, дотримуючись жорсткої чіткої позиції, пропонувати свої кроки виходу із глухого кута", – зазначив Безсмертний.

Він підкреслив, що покладав надії на указ про визначення статусу учасників переговорної групи в Мінську, який йому доручив підготувати президент.

"Тому що в ньому вперше було вибудувано систему, за якої людина, яка представляє Україну у підгрупі, мала б прямий зв'язок із відповідними урядовими і неурядовими організаціями. Дуже важливо, що надалі їй не треба було б випрошувати інформацію у Міністерства закордонних справ, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства оборони, Генерального штабу або через свої контакти діставати її. Водночас Рада національної безпеки і оборони здійснювала б супровід інформаційно-аналітичної діяльності та тристоронньої контактної групи, і представників у підгрупах. Чого немає на сьогодні", – зазначив переговірник.

Безсмертний розповів, що коли почав готувати проєкт, здивувався нездоровій конкуренції в середовищі органів державної влади, особливо у сфері безпеки.

"Ці інститути настільки далеко зайшли у з'ясуванні міжусобних відносин, що припинили припускати можливість координації вирішення деяких проблем. І це при тому, що всі прекрасно розуміють, хто відповідає за координацію, хто – за написання директив, хто – за збір оперативної інформації, хто – за планування певних тактичних кроків", – підкреслив він.

За словами Безсмертного, з експрезидентом Петром Порошенком у цьому питанні працювати було легше.

"Він все розумів. Припускаю, що Порошенко без особливої підготовки міг дискутувати з учасниками "Нормандської четвірки". Але я не уявляю, як президент [Володимир] Зеленський, не маючи базових знань, поїде на таку зустріч. Тому й поспішав, прекрасно розуміючи, що може статися непоправне: він може дати обіцянку, підписати якийсь документ, не усвідомлюючи всієї глибини наслідків", – додав колишній представник української сторони в Мінську.

Тристороння контактна група розпочала роботу влітку 2014 року. Із травня 2015 року в межах контактної групи діють чотири підгрупи: із безпеки, політичних, економічних і гуманітарних питань. Група або збирається в Мінську, або проводить засідання в режимі відеоконференції. До її складу входять представники України, Росії та ОБСЄ.

У 2015–2016 роках Безсмертний був представником України в політичній підгрупі ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі.

9 липня 2019 року його знову призначили в цю підгрупу представником України. 13 серпня було підписано указ про звільнення Безсмертного з посади. Сам Безсмертний стверджує, що дізнався про це зі ЗМІ, і пов'язує те, що відбувається, з відмінностями в поглядах на проблеми.

В Офісі президента України пояснили звільнення тим, що представник України у ТКГ Леонід Кучма формує "більш ефективну команду".