Бойовики втручаються в роботу місії ОБСЄ на Донбасі – Хомчак

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України
Фото: OSCE – The Organization for Security and Cooperation in Europe / Facebook

Щоб не допустити спостерігачів місії ОБСЄ до військових об'єктів, бойовики на Донбасі встановлюють неправдиві таблички з попередженням про заміновані території, повідомив глава Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак.

Бойовики на Донбасі перешкоджають роботі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це в інтерв'ю виданню "Телеком", яке вийшло 9 жовтня, сказав начальник Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак.

"Фіксують численні випадки прямого втручання окупаційних військ у роботу місії ОБСЄ. Із метою недопущення патрулів ОБСЄ до військових об'єктів бойовики навмисно встановлюють хибні позначки "мінні поля" або "заміновано" на маршрутах руху", – сказав Хомчак.

Глава Генштабу заявив, що бойовики мінують території вздовж усієї лінії розмежування на Донбасі й у районах транспортних комунікацій.

"Розширення мінних полів та відсутність позначок суттєво підвищують рівень небезпеки. Регулярно трапляються випадки підриву місцевих мешканців та цивільного пасажирського автотранспорту", – додав він.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про ситуацію у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року згідно з рішенням постійної ради ОБСЄ.