Генерал ВПС США Сельва підтримує надання летальної оборонної допомоги для України

Сельва вважає Росію найбільшою загрозою для національної безпеки США
Фото: EPA

Україна не має достатніх можливостей для оборони, оскільки противник "більш технологічно просунутий", уважає генерал військово-повітряних сил США Пол Сельва.

Американські військові готові надати летальну зброю Україні. Про це 18 липня генерал військово-повітряних сил США Пол Сельва заявив перед комітетом Сенату з питань збройних сил на слуханнях, присвячених утвердженню його на посаду заступника голови об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил, повідомляє "Голос Америки".

"Я підтримую надання летальної оборонної допомоги Україні, і міністерство оборони США активно займається цим питанням на міжвідомчому рівні", – зазначив він.

Сельва також погодився з генералом США Джозеф Данфордом, головою об'єднаного комітету начальників штабів США, що найбільшою загрозою для національної безпеки є Росія.

У своїх свідченнях, опублікованих напередодні слухань, генерал Сельва вказав, що "обороноздатність України посилилася завдяки навчанню з боку США, але країна все ще не має достатніх можливостей, оскільки противник більш технологічно просунутий".

Глава аналітичного центру Пенна-Байдена й колишній чиновник міністерства оборони США Майкл Карпентер у коментарі у Twitter колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера повідомив, що за надання летальної зброї в оборонних відомств "є консенсус, але рішення залишається за Білим домом".

У лютому 2016 року колишній командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Бридлав подав рекомендації уряду США про надання Україні летальної зброї.

У бюджеті США на 2017 рік Україні виділили $350 млн допомоги на посилення безпеки й оборони.

3 січня український посол в США Валерій Чалий заявляв, що проект американського федерального бюджету на 2018 фінансовий рік передбачає надання летальної зброї.