Лукашенко заявив, що Білорусь готова посилити роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі, якщо про це домовляться Путін і Порошенко

Лукашенко: Щойно я починаю щось говорити про Україну, об мене починають витирати ноги то в Росії, то в Україні
Фото: president.gov.by

За словами президента Білорусі Олександра Лукашенка, в разі домовленостей президентів України і Росії Петра Порошенка та Володимира Путіна він готовий посилити свою роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі, але Білорусь не буде "нав'язуватися у миротворці".

Білорусь готова посилити свою роль у врегулюванні конфлікту в Україні, якщо буде досягнуто відповідних домовленостей між українським і російським президентами. Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв'ю інформаційному агентству "Анадолу". Розшифрування опубліковано 15 квітня на сайті білоруського президента.

Лукашенко зазначив, що в Україні досі гинуть "не чужі для білорусів люди". Президент Білорусі підкреслив, що обговорив ці питання на нещодавній зустрічі зі спецпредставником Організації з безпеки і співробітництва в Європі у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Мартіном Сайдіком.

"Можливо, і не слід було з мого боку, але бачачи, як повільно йде цей процес, нікуди не придатний процес, як не виконують Мінських домовленостей, яких було досягнуто, я відверто висловився: якщо домовляться двоє президентів  Росії та України, [Володимир] Путін і [Петро] Порошенко – і будуть бачити посилення ролі Білорусі там (тому що ми рідні, ми три сестри: Росія, Білорусь та Україна), то ми готові виконати цю роль. Але нав'язуватися у миротворці, нав'язуватися у посередники – ми ніколи на це не підемо. Нам це не те що не потрібно, нам це не до лиця", – заявив Лукашенко.

Він додав, що Білорусь виконає роль, яку їй відведено.

"Адже ми знаємо, щойно я починаю щось говорити про Україну, об мене починають витирати ноги то в Росії, то в Україні. Комусь щось не подобається. Тому і сказав: ви, панове, домовляйтеся, побачите нас у цій домовленості – ми постараємося виконати ту роль, яку нам відведено. Мета одна – мир і стабільність у районі Донбасу та Луганська і на всій Україні", – підкреслив Лукашенко.

Він заявив, що конфлікт в Україні досі має "небезпечний уплив" на Білорусь.

"Дуже багато людей, які пересуваються через кордон зі зброєю, деякі білоруси поїхали і повоювали там, понюхали крові – це теж дуже небезпечна тенденція. Що там говорити: країна розташована поруч із нами, тому, хочу я цього чи ні, хоче білоруський народ цього чи ні, я і білоруський народ втягнуті в цей конфлікт. Ми все робили і робимо для того, щоб там був мир, тому що гинуть люди, жінки, діти, ті, хто не встиг втекти звідти і там залишився, а може, і втекти нікуди, і вони насамперед гинуть. І це не чужі нам люди. Війна іде буквально за нашим парканом. Тому я погодився на цю тристоронню контактну групу, і ми зараз усіляко намагаємося підтримувати її роботу і забезпечувати функціонування", – розповів Лукашенко.

Президент Білорусі зазначив, що Сайдік прямо йому сказав: "Не маємо жодних проблем, тільки дякуємо за цю роботу".

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення військових дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.