Луценко заявив, що торгівля з підприємствами ОРДЛО можлива тільки після їх реєстрації в Україні

Луценко: Така торгівля буде криміналом
Фото: Олег Федонюк / Facebook

Ідея зняти економічну блокаду з окремих регіонів Донбасу означає легалізацію виплати податків терористичним організаціям і потрапляє під статтю про фінансування тероризму, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Торгівля з підприємствами на окупованих територіях можлива тільки в разі їх реєстрації та сплати податків в Україні, інакше вона підпадає під статтю Кримінального кодексу України про фінансування тероризму. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Після того як терористи "націоналізували" українську державну і приватну власність на території ОРДЛО, ідея зняти економічну блокаду означає легалізацію виплати податків терористичним утворенням і перекладання соціальних та комунальних видатків псевдореспублік на український бюджет. Така торгівля буде криміналом, що підпадає під ст. 258-5 КК про фінансування тероризму", – написав Луценко.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

15 березня 2017 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про тимчасову повну зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями Донецької і Луганської областей та переміщення вантажів, за винятком гуманітарних.

Наступного дня президент Петро Порошенко ввів указ РНБО в дію "у зв'язку з істотним загостренням безпекової ситуації на Донбасі, а також зростанням загроз економічній та енергетичній безпеці України".

На засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську 5 червня 2019 року Україна запропонувала зняти економічну блокаду з окремих районів Донецької та Луганської областей, заявив спеціальний представник ОБСЄ в контактній групі Мартін Сайдік.