Пристайко: Уведення миротворців ООН на Донбас блокує РФ, яка стоїть за спиною в бойовиків

Пристайко: Ми говоримо і про миротворчі сили у будь-якому форматі
Фото: iwp.org.ua

Уряд України розглядає різні механізми припинення конфлікту на Донбасі, заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

Уведення на Донбас миротворчої місії ООН блокує Росія. Про це в ефірі "Радіо Свобода" сказав заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

Дипломат зазначив, що уряд України розглядає різні механізми припинення конфлікту на Донбасі.

"Якщо мінські угоди за три роки не привели до миру, то, можливо, є якісь додаткові механізми, яких ми маємо вжити як український уряд, щоб забезпечити мир нашому народові. Саме тому ми говоримо і про миротворчі сили у будь-якому форматі... Обговорювався варіант озброєння місії ОБСЄ (нинішньої або нової) легкою зброєю, щоб вони почувалися більш впевнено і могли відвідати ті місця, які мають відвідати. Інший варіант – забезпечення миротворцями ООН. Безумовно, ми знаємо, хто це блокує – та ж Росія, яка стоїть за спиною у бойовиків", – заявив він.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

23 квітня президент України Петро Порошенко запропонував держсекретареві США Рексу Тіллерсону активізувати питання про розміщення на Донбасі миротворчого контингенту під егідою ООН.

22 серпня Порошенко заявив, що має намір презентувати ідею введення на Донбас миротворців ООН на сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні.