Путін про постачання США зброї на Донбас: Щоб усім було зрозуміло – нічого не зміниться. Але кількість жертв може зрости

Путін: У "ДНР" і "ЛНР" достатньо зброї, зокрема захопленої у протиборчої сторони
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін заявив, що постачання зброї США в Україну не піде на користь урегулюванню конфлікту на Донбасі, а тільки погіршить ситуацію.

Росія не може вплинути на рішення США про постачання зброї в Україну, однак у разі надходження на Донбас американських летальних озброєнь ситуація там не зміниться, заявив президент Росії Володимир Путін. Про це він сказав 5 вересня на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС у Китаї, яку транслював "RT на русском" у YouTube.

"Це суверенне рішення Сполучених Штатів, кому продавати зброю чи постачати безкоштовно, і тієї країни, яка є реципієнтом цієї допомоги. Ми на цей процес уплинути ніяк не зможемо, але є загальні міжнародні правила і підходи. Постачання зброї в зону конфлікту не йде на користь умиротворенню, а тільки погіршує ситуацію", – сказав Путін.

Путін зазначив, що якщо постачання все ж відбудеться, то принципово це рішення взагалі ніяк не вплине на ситуацію на Донбасі.

"Узагалі ніяк не вплине на зміну ситуації. Але кількість жертв, безумовно, може зрости. Хочу це підкреслити, щоб усім це було зрозуміло. Нічого не зміниться. Кількість жертв може збільшитися, і це сумно"

Він також підкреслив, що у "ДНР" і "ЛНР" достатньо зброї, зокрема "захопленої у протиборчої сторони".

"І якщо американська зброя надходитиме в зону конфлікту, важко сказати, як реагуватимуть проголошені республіки – можливо, вони спрямують наявну у них зброю в інші зони конфлікту, які є чутливими для тих, хто створює проблеми для них", – заявив Путін.

Україна від початку військової агресії Росії навесні 2014 року веде переговори із західними країнами про постачання летальної зброї, але поки що безуспішно. Наразі США надають Києву тільки нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) та допомагають у підготовці українських військових.

31 липня видання The Wall Street Journal писало, що у США розробили план постачання оборонного озброєння Україні. Мова йде про передавання протитанкових ракетних комплексів Javelin і засобів протиповітряної оборони.

У бюджеті США на 2017 рік Україні виділили $350 млн допомоги на посилення безпеки й оборони.

Український посол у США Валерій Чалий заявляв, що проект американського федерального бюджету на 2018 фінансовий рік передбачає надання летальної зброї.

24 серпня під час візиту до Києва міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що у Сполучених Штатах розглядають питання про надання Україні оборонного летального озброєння.