Ремонт газопроводу в Авдіївку завершено – Міністерство у справах тимчасово окупованих територій

Ремонт газопроводу до Авдіївки завершено
Фото: EPA

31 липня "Донецькоблгаз" підписав рішення про готовність до експлуатації об'єкта "Будівництво підвідного газопроводу високого тиску від газорозподільної станції в селищі Очеретине до міста Авдіївки", повідомили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Ремонт газопроводу, яким мають подавати газ в Авдіївку Донецької області і ще сім прилеглих населених пунктів, завершено. Про це 1 серпня повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

"31 липня "Донецькоблгаз" було підписано відповідне рішення про готовність до експлуатації об'єкту "Будівництво підвідного газопроводу високого тиску від газорозподільної станції в селі Очеретине до міста Авдіївки", – ідеться в повідомленні.

За інформацією представників військово-цивільної адміністрації Авдіївки, наразі тривають дозвільні та реєстраційні процедури в Державній архітектурно-будівельній інспекції України з приймання в експлуатацію газопроводу та видавання відповідного сертифіката, повідомили в міністерстві.

Газопровід, яким подавали газ в Авдіївку і ще сім прилеглих населених пунктів, було пошкоджено 7 червня 2017 року внаслідок обстрілу. У місті було оголошено надзвичайну ситуацію. Із настанням холодів гуманітарна ситуація погіршилася, оскільки більшу частину приватних будинків підключено до систем газового опалення. Наприкінці листопада кореспондент видання "ГОРДОН" побував в Авдіївці. Уже тоді температура в будинках не перевищувала +6 °С, для використання електричних обігрівачів не вистачало напруги в мережі.

Будівництво газопроводу в Авдіївку розпочали у вересні 2017 року. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука і віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко обіцяли, що роботи завершать у грудні.

1 лютого Зубко повідомив, що труба пройшла випробування, дозвільні документи одержано, але "є саботаж від "Донецькоблгазу" на прийняття цього газопроводу в експлуатацію". За словами Зубка, у Кабінеті Міністрів знають, як вплинути на ПАТ "Донецькоблгаз", і обіцяв, що проблему розв′яжуть протягом одного-двох тижнів.

23 лютого стало відомо, що під час випробувань на трубопроводі сталося падіння тиску газу у трубі. "Донецькоблгаз" заявив про неможливість підключення Авдіївки до газопостачання. Однак місцева влада спростувала цю інформацію, зазначивши, що падіння тиску було пов'язане зі зниженням температури повітря. Директор компанії – підрядника будівництва, ТОВ "Теплоенергокомплект", Євген Погребний сказав, що "Донецькоблгаз" може затягувати процес підключення міста, оскільки не встиг підготувати інфраструктуру до подавання газу.