РФ створює передумови для економічної блокади морських і річкових портів України – Держприкордонслужба

Україна працює над захистом своїх інтересів в Азовському морі

Фото: pixabay.com (архів)

Глава Держприкордонслужби Петро Цигикал підкреслив, що, окрім традиційних загроз, із якими стикаються держави щодо гарантування морської прикордонної безпеки, Україна має боротися з порушеннями норм міжнародного морського права у виключній економічній зоні.

Росія створює передумови для економічної блокади морських і річкових портів України. Про це 30 жовтня під час круглого столу в Одесі з питань підвищення безпеки на морі і розвитку морської охорони Державної прикордонної служби України сказав глава Держприкордонслужби Петро Цигикал, повідомляє прес-служба відомства.

Він зазначив, що, "окрім традиційних загроз, із якими стикається будь-яка держава щодо забезпечення морської прикордонної безпеки, продовжуються порушення норм міжнародного морського права у виключній (морській) економічній зоні та в анексованому територіальному морі".

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Протягом шести місяців РФ затримала понад 200 іноземних суден, які прямували в українські порти, заявив виданню "ГОРДОН" прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

У вересні Рада національної безпеки і оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України в південних регіонах, акваторіях Азовського та Чорного морів. У Держприкордонслужбі України повідомили, що приблизно 270 спецпризначенців скерують на службу в підрозділи на Азовському та Чорному морях. До кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні, заявляли в українському Кабміні.

За даними Державної прикордонної служби України станом на кінець жовтня, РФ уже зібрала групу з понад 120 кораблів і катерів в Азовському морі.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, у якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджують надмірну активність РФ із перевірки комерційних суден в акваторії Азова, як українських, так і третіх країн, зокрема тих, що йдуть під прапорами держав ЄС.