"Росія забрала "своїх". Бутусов перерахував виданих Україною злочинців

Бутусов перерахував людей, яких Україна видала Росії
Фото: Юрий Бутусов / Facebook

За списком людей на обмін, затребуваних Росією, стає зрозуміло, хто стоїть за страшними терактами і злочинами в Україні, зазначив журналіст, головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Україна в межах обміну утримуваними особами видала Росії злочинців, заявив 30 грудня у Facebook журналіст, головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"Росія забрала "своїх": кого видала на обмін Україна?.. За списком затребуваних РФ стає абсолютно зрозуміло, хто стоїть за всіма цими страшними терактами і злочинами. Ось за що взяла на себе відповідальність Росія", – пише Бутусов.

Він перерахував людей, виданих Росії.

"Агент російських спецслужб, професійний кілер Артур Денісултанов. Поранений під час спроби замаху на Адама Осмаєва та Аміну Окуєву в Києві 1 червня 2017 року. Завдяки реакції Аміни тоді їй удалося врятувати Адама і себе саму. Денісултанов брав участь у вбивстві у Відні Умара Ісраїлова, який утік із Чечні. Раніше влада України відмовлялася виставляти його на обмін, оскільки Денісултанов багато знає про російський тероризм, зокрема у Європі.

Бійці київського "Беркуту", обвинувачені в розстрілі 48 героїв Небесної сотні 20 лютого 2014-го року на вулиці Інститутській у Києві: Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко, Олег Янішевський. Заступник командира київського полку "Беркут" – обвинувачують у переданні наказу на застосування зброї вранці 20-го лютого командиру штурмової роти майору [Дмитрові] Садовнику. Учасник АТО.

Терористи, які підірвали демонстрацію 22 лютого 2015-го в Харкові біля Палацу спорту і вбили чотирьох осіб (зокрема 15-річного Данила Дідіка, 18-річного Миколу Мельничука, майданівця Ігоря Толмачова і міліціонера Вадима Рибальченка): Віктор Тетюцький, Сергій Башликов, Володимир Дворніков. Усі троє учасники Антимайдану в Києві, учасники сутичок 18-лютого 2014-го в районі Маріїнського парку. Познайомилися в лікарні в Харкові, вступили в контакт із російськими спецслужбами, здійснили підрив осколковою міною МОН-100, кількість жертв завдяки щасливій випадковості виявилася набагато меншою, ніж планували вбивці. Раніше влада України відмовлялася виставляти цих дітовбивць на обмін.

Терористи групи "Мангуст", які вранці 9 травня 2014-го штурмували міське управління міліції й улаштували бійню (у підсумку загинуло шестеро українських міліціонерів, добровольців, нацгвардійців, троє мирних жителів, у бою було знищено чотирьох терористів): Євген Дружинін, народився 1975 року, житель Маріуполя, позивний Лис, Олександр Стельникович 1992 року народження, житель Маріуполя, позивний "Грек", Віктор Скрипник, 1987 року народження, позивний Тарком.

Терорист, який підірвав солдата міною в банці меду: Микола Рубан, 1951 року народження. У січні 2015-го передав міну, замасковану під банку меду, солдату 17-ї танкової бригади Олександрові Суслопарову. Боєць загинув унаслідок вибуху, залишилися самими дружина і п'ятеро дітей. Раніше влада України в обміні Рубана відмовляла.

Кримінальний злочинець, найманий убивця Максим Мисяк 1987 року народження із Харкова. Застрелив у Харкові підприємця Ярослава Бисагу 1 серпня 2013 року, а потім 9 березня 2014-го застрелив двох підприємців – Євгена Слоневського і Олега Литвинова. Причини – здирництво та рекет бандитського угруповання Євгена Жиліна, жодних політичних мотивів не було. Дуже красномовно, що Росія вимагає видання звичайного кілера. Напевно це пролобіювала в Москві російська мафія.

Зрадник групи 3-го полку спецпризначенців, навів ворога на групу... 29 липня 2014-го, загинуло дев'ятеро спецпризначенців, одного застрелили в полоні, п'ятеро потрапили в полон: Микола Бутрименко 1955 року народження. У 2014-му – депутат Шахтарської райради від Партії регіонів, голова агрогосподарства ТОВ "Імені Челюскінців". У червні 2016-го заарештований під час поїздки по пенсію до Маріуполя.

Найманці, які воювали проти України у складі російських окупаційних військ:

Олег Доронін 1991 року народження, з Нижньовартовська, громадянин РФ. Був засуджений за кримінальний злочин у РФ. Намагався вступити на службу в армію РФ, але співробітники Ханти-Мансійського військкомату пояснили, що із судимістю укладають контракт тільки після служби в окупаційних військах на Донбасі. Розвідник 1-го козачого полку 2-го корпусу ЗС РФ. 3 липня 2015-го його взяли в полон бійці 54-ї механізованої бригади під Попасною.

Рафаель Лусваргі 1984 року народження. Із Сан-Паулу, Бразилія. Авантюрист, колишній вояк Французького іноземного легіону, дослужити до кінця контракту не зміг. Воював у складі "Революційних збройних сил Колумбії" (ФАРК) проти законного уряду. У вересні 2014 року через Москву приїхав на Донбас, був командиром групи "Вікінг", сформованої з іноземців, у складі 1-ї бригади 1-го корпусу ЗС РФ, у квітні 2015-го поранений у боях за донецький аеропорт. Під час спільної операції МВС і СБУ його запросили в Україну для зайняття охоронним бізнесом і затримали.

В'ячеслав Бірюков 1990 року народження, позивний Сява, найманець батальйону "Восток", захоплений під час звільнення Маріуполя в червні 2014-го. Ігор Удовенко 1963 року народження. Один з організаторів трагедії в Одесі 2 травня 2014 року, який спровокував сутички і загибель 48 осіб.  Сергій Долженков 1988 року народження. Прізвисько Капітан Какао. У 2009–2012 роках – оперуповноважений міського управління міліції Одеси, син генерала МВС Олександра Долженкова, ректора Інституту внутрішніх справ. Із міліції звільнився після скандалу – у службовому кабінеті в робочий час Сергія Долженкова застали під час сексу з неповнолітньою дівчинкою. Активіст Антимайдану став одним із керівників бандформування "Одеська дружина" та організаторів сутичок 2 травня 2014-го. Був заарештований, але від обмінів у 2014-му і 2017-му відмовлявся, вважаючи, що доб'ється виправдання. Його звільнили з-під варти ще 19 серпня 2019-го.

Терористи, члени Комуністичної партії, які влаштували серію вибухів у Одесі у волонтерських центрах та офісі "Правого сектору": Олександр Шевцов 1960 року народження, Євген Подмазко 1969 року народження, Катерина Фотєва 1979 року народження.

Організатор вибуху біля будівлі СБУ в Одесі у вересні 2015-го року Володимир Грубник 1983 року народження, лікар-хірург Одеської міської клінічної лікарні №11.

Терористи, які вчинили підрив поїзда на залізниці під Одесою у квітні 2015-го у складі "Одеського підпілля": Руслан Довгошия 1973 року народження. З 2009 року начальник штабу "Войска верных казаков Черноморских имени Б. Хмельницкого", активний учасник Антимайдану та антиукраїнського табору на Куликовому полі. Владислав Довгошия 1996 року народження. Син Руслана. Олег Мазур 1965 року народження. Микола Селятенко 1967 року народження. Микола Казанський 1967 року народження. Вадим Швед 1967 року народження.

Організатор терористичної групи в Харкові Ігор Джадан 1964 року народження. Лікар-терапевт, організатор низки терактів у Харкові 2014 року. У схованці зберігав цілий арсенал озброєння.

Російський танкіст, узятий у бою на висоті 307,5 під Дебальцевим Руслан Гаджиєв. Російський безробітний, завербований спецслужбами РФ для війни в Україні. Механік-водій танка батальйону 2-го корпусу ЗС РФ "Август", який атакував опорний пункт "Валера" 25 січня 2015-го. У бою полягло смертю хоробрих семеро українських воїнів, було знищено три російські танки і вісьмох найманців, Гаджиєва взяли в полон", – пише Бутусов.

29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між Україною та окупованими районами Донбасу. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців. Україна видала ОРДЛО 124 людини, повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська. 

Про обмін утримуваними особами між Україною та представниками ОРДЛО домовилися на зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня.