СБУ оприлюднила інформацію про шістьох найманців із Сербії, які воювали у складі приватної військової компанії "Вагнер" на Донбасі

Грицак: Установлено дані про осіб, які з літа 2014 року перебували у складі ПВК "Вагнер" в Україні
Фото: ssu.gov.ua

За словами голови Служби безпеки України Василя Грицака, оприлюднена інформація про шістьох громадян Сербії, які воювали у складі приватної військової компанії "Вагнер" проти сил АТО на Донбасі, – "це тільки початок".

Служба безпеки України оприлюднює дані про найманців, які брали участь у бойових діях проти сил АТО на Донбасі у складі приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", повідомляє прес-центр СБУ.

"Нам відомо про багатьох іноземців, причетних до злочинів у складі цього терористичного угруповання", – заявив голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, встановлені дані про осіб, які з літа 2014 року перебували у складі ПВК "Вагнер" в Україні і з серпня 2015 року у Сирії. СБУ регулярно передає інформацію спецслужбам іноземних держав.

"СБ України, з дозволу слідчих, оприлюднює особисті дані шести громадян Сербії, щодо яких зібрано неспростовні докази участі у ПВК "Вагнер", – ідеться у повідомленні. За словами Грицака, "це тільки початок".

У Сербії з 2014 року передбачено кримінальну відповідальність за найманство. СБУ сподівається, що оприлюднена інформація допоможе притягнути злочинців до відповідальності.

Фото: ssu.gov.ua

ПВК "Вагнер" було засновано уродженцем України Дмитром Уткіним. За даними "Фонтанки", компанія брала участь у боях на Донбасі на боці сепаратистів, зокрема, у боях за Дебальцеве. Російське націоналістичне видання "Спутник и Погром" писало, що саме ПВК "Вагнер" ліквідувала відомих ватажків сепаратистів – Олексія Мозгового, Павла Дрьомова, Олександра Бєднова, Євгенія Іщенка та інших.

Навесні 2016 року ЗМІ вперше повідомили про те, що на Близькому Сході загинули десятки найманців ПВК "Вагнер". Підрозділ перебуває у Сирії з осені 2015 року. У червні 2017 року США запровадили санкції проти військової компанії й Уткіна.

У серпні видання "Фонтанка", яке одержало у своє розпорядження анкети більше ніж 2 тис. найманців ПВК "Вагнер", проаналізувало, які люди у складі "групи Вагнера" йшли воювати проти України на Донбас чи неофіційно вирушали до Сирії.

СБУ встановила причетність російської ПВК "Вагнер" до знищення Іл-76 на Донбасі і штурму аеропорту Луганська у 2014 році, а також до подій у Дебальцевому Донецької області у 2015 році. Українська спецслужба виписала повідомлення про підозру Дмитру Уткіну.

11 жовтня Грицак також повідомив, що на боці бойовиків "ЛНР" від початку АТО у 2014 році воювало понад 300 громадян Сербії.