Слідчі СБУ виписали підозру для голови військової компанії "Вагнер" Уткіна – Грицак

Грицак: "Приватна армія Путіна" може бути використана для дестабілізації ситуації в будь-якій точці світу
Фото: ЕРА

За словами голови Служби безпеки України Василя Грицака, Міністерство закордонних справ і Міністерство інформполітики України 19 жовтня проведуть спеціальний брифінг у Брюсселі щодо компанії "Вагнер" і її голови Дмитра Уткіна.

Слідчі Служби безпеки України виписали повідомлення про підозру керівнику російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" Дмитру Уткіну. Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу, який транслював "112 Україна".

За його словами, у понеділок підозру передадуть до Генеральної прокуратури України. Водночас Грицак не став розголошувати, за якою статтею оформили підозру Уткіну.

Він зазначив: дані щодо "групи Вагнера" СБУ передасть спецслужбам Європи та інших країн, оскільки "приватна армія Путіна" може бути використана для дестабілізації ситуації в будь-якій точці світу.

Крім того, 19 жовтня Міністерство закордонних справ України спільно з Міністерством інформаційної політики проведуть спеціальний брифінг у Брюсселі щодо компанії "Вагнер".

Служба безпеки України встановила причетність російської ПВК "Вагнер" до знищення Іл-76 на Донбасі та штурму аеропорту Луганська 2014 року, а також до подій у Дебальцевому Донецької області 2015 року.

ПВК "Вагнер" була заснована уродженцем України Дмитром Уткіним. Російське націоналістичне видання "Спутник и Погром" писало, що саме ПВК "Вагнер" ліквідувала відомих ватажків сепаратистів на Донбасі  Олексія Мозгового, Павла Дрьомова, Олександра Бєднова, Євгенія Іщенка та інших.

Членів групи "Вагнера", які загигули взимку 2015 року в Україні, було посмертно удостоєно державних нагород РФ, писала "Фонтанка" з посиланням на документи, які опинилися в розпорядженні її редакції.

У Кремлі підтвердили, что Уткін є кавалером Ордена мужності.

За даними "Цензор.НЕТ", 2016 року Уткін відвідував в Україні матір, однак СБУ не підтверджує цієї інформації.

З осені 2015 року підрозділ розміщений у Сирії. Навесні 2016 року ЗМІ вперше повідомили про те, що на Близькому Сході загинули десятки найманців ПВК "Вагнер".