СБУ встановила причетність російської приватної компанії "Вагнер" до знищення Іл-76 на Донбасі та штурму Дебальцевого

ПВК "Вагнер" брала участь у конфлікті на Донбасі  Грицак
Фото: radiosvoboda.org

За словами голови Служби безпеки України Василя Грицака, російська приватна військова компанія "Вагнер" на чолі із Дмитром Уткіним брала участь у конфлікті на Донбасі із 2014 року.

Служба безпеки України встановила причетність російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" до знищення Іл-76 на Донбасі, штурму аеропорту Луганська та подій у Дебальцевому Донецької області. Про це заявив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу, який транслював "112 Україна".

За його словами, у перших двох операціях брали участь 72 бойовики ПВК "Вагнер", із них було вбито 15 осіб. У штурмі Дебальцевого брало участь 205 бойовиків "Вагнера", з них убита 51 людина.

Загалом на сьогодні встановили 1587 осіб – членів ПВК "Вагнер", – зазначив Грицак.

Голова СБУ додав, що вперше діяльність групи "Вагнер" зафіксували 21 травня 2014 року. Географія її дій – Донбас, потім Сирія. Чисельність ПВК "Вагнер" у Сирії становила 1350 осіб. Командир групи – Дмитро Уткін.

Грицак підкреслив, що, відповідно до змін у законодавстві Росії від 28 грудня 2016 року, членів ПВК "Вагнер" можна вважати військовослужбовцями збройних сил РФ.

ПВК "Вагнер" була заснована уродженцем України Дмитром Уткіним. Російське націоналістичне видання "Спутник и Погром" писало, що саме ПВК "Вагнер" ліквідувала відомих ватажків сепаратистів на Донбасі  Олексія Мозгового, Павла Дрьомова, Олександра Бєднова, Євгенія Іщенка та інших.

Членів групи "Вагнера", які загинули взимку 2015 року в Україні, було посмертно удостоєно державних нагород РФ, писала "Фонтанка" з посиланням на документи, які опинилися в розпорядженні її редакції.

У Кремлі підтвердили, что Уткін є кавалером Ордена мужності.

За даними "Цензор.НЕТ", 2016 року Уткін відвідував в Україні матір, однак СБУ не підтверджує цієї інформації.

З осені 2015 року підрозділ розміщений у Сирії. Навесні 2016 року ЗМІ вперше повідомили про те, що на Близькому Сході загинули десятки найманців ПВК "Вагнер".

У ніч із 13-го на 14 червня 2014 року терористи підбили транспортний літак Збройних сил України Іл-76, в авіакатастрофі загинуло 49 осіб, зокрема 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади.

Сили АТО покинули аеропорт Луганська у вересні 2014 року після вторгнення до міста регулярних частин російської армії.

18 лютого 2015 року українські військові після тривалих боїв були виведені з Дебальцевого – важливого транспортного й залізничного вузла.