"Вітаю взаємне звільнення й обмін утримуваними особами". Сайдік закликав до подальшого виконання Мінських домовленостей

Сайдік: Проведений напередодні новорічних та різдвяних свят обмін має символічний резонанс
Фото: ЕРА

Сторони конфлікту на Донбасі мають докладати всіх необхідних зусиль для досягнення мирного врегулювання конфлікту на сході України, виконуючи Мінські угоди, зокрема враховуючи рекомендації "Нормандської четвірки", заявив спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік.

Спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік привітав обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО і закликав до подальшого виконання Мінських угод. Про це йдеться в заяві Сайдіка, опублікованій 29 грудня на сайті ОБСЄ.

"Я щиро вітаю взаємне звільнення та обмін утримуваними особами згідно із загальним рішенням тристоронньої контрактної групи за участю представників певних областей України – Донецької та Луганської, – ухваленим 23 грудня 2019 року. Це дуже важливий крок, якого давно чекали як утримувані, так і їхні родичі та друзі. Проведений напередодні новорічних та різдвяних свят він має особливий символічний резонанс", – зазначив Сайдік.

Він висловив подяку за проведену роботу членам ТКГ.

"Високо оцінюючи сьогоднішні результати, я закликаю сторони і надалі докладати всіх необхідних зусиль для досягнення мирного врегулювання конфлікту на сході України за допомогою повного і всебічного виконання Мінських угод, зокрема з урахуванням рекомендацій "Нормандської четвірки", – додав Сайдік.

29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між Україною та окупованими районами Донбасу. За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців. Україна видала ОРДЛО 124 людини, повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська. 

Про обмін утримуваними особами між Україною та представниками ОРДЛО домовилися на зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня.