Усім звільненим з ОРДЛО українцям запропонували роботу і житло – Мінветеранів

Українців звільнили в грудні 2019 року
Фото: president.gov.ua

Не всі звільнені з ОРДЛО українці визначилися, чим займатися далі, зазначили в Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

Усі цивільні українці, звільнені завдяки обміну між Україною та ОРДЛО 29 грудня 2019 року, які не мають свого житла на підконтрольній владі території, отримали пропозиції про житло і роботу.

Про це 11 лютого повідомив Сергій Мокренюк, начальник управління Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, інформує відомство.

"Ми індивідуально працювали з кожним, збираючи побажання, аналізуючи можливості. У нас немає жодної людини, якій не були запропоновані рішення по роботі та житлу", – сказав чиновник.

У Мінветеранів зазначили, що звільненим запропонували житло за місцем проживання – у Дніпропетровській, Запорізькій, Волинській, Хмельницькій, Донецькій, Вінницькій областях.

"Зазвичай це гуртожитки сімейного типу. Також зі звільненими особами працювала Державна служба зайнятості, яка надала пропозиції по вакансіях відповідно до їхнього фаху, кваліфікації та побажань. Приблизно половина звільнених уже повернулася до звичного життя, обравши або запропоновані варіанти, або знайшовши свої", – ідеться в повідомленні.

Відомство стверджує, що не всі звільнені, які перебувають на лікуванні, визначилися, чим будуть займатися далі.

"Люди перебували в полоні, зараз їм пропонують три – п’ять варіантів, і їм важко обрати. Вони відтерміновують своє рішення покинути медичні заклади, і це може створювати певні незручності", – підкреслив Мокренюк.

Після завершення реабілітації звільнених українців розмістять у гуртожитку в Києві, там вони перебуватимуть до остаточного визначення з місцем проживання і роботою.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками "ДНР" і "ЛНР". За даними Служби безпеки України, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців. Україна видала ОРДЛО 124 людини.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова говорила, що більшість звільнених не має свого житла на підконтрольній владі території.