11 траншів, майже $4,6 млрд. У посольстві США підрахували, яку військову допомогу вже отримала Україна

Серед наданої Америкою допомоги – 108 гаубиць
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook
Від початку повномасштабного вторгнення РФ президент США Джо Байден оголосив про 11 траншів військової підтримки Україні. У посольстві США розповіли, що саме увійшло до цих пакетів.

За інформацією посольства, сума наданої США оборонної допомоги зараз становить майже $4,6 млрд.

Зазначають, що США передали Україні високомобільні артилерійські ракетні системи, сотні броньованих багатоцільових машин, гелікоптери, безпілотні повітряні системи, контрбатарейні, контрмінометні і повітряні радари, безпілотні судна берегової охорони.

Окрім того, українській армії надали:

  • 220 тис. артилерійських снарядів;
  • 50 млн набоїв;
  • 108 гаубиць;
  • 75 тис. комплектів бронежилетів і шоломів;
  • 26,5 тис. Javelin та інших протитанкових систем;
  • 1,4 тис. зенітних систем Stinger.

"Кожен пакет допомоги містить те, що потрібно українцям для захисту своєї країни", – запевнили в американському посольстві.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

У Пентагоні повідомляли 21 травня, що від початку роботи адміністрації Байдена США виділили Україні приблизно $4,5 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, зокрема приблизно $3,8 млрд від початку вторгнення Росії 24 лютого. Усього з 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад $6,5 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, говорив речник оборонного відомства США Джон Кірбі. Після цього США оголошували ще про два пакети допомоги на $100 млн і $700 млн.

Окремо у США ухвалили закон про ленд-ліз для України. Згідно із цим документом, президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких торкнулося вторгнення РФ в Україну", щоб допомогти зміцнити їхню обороноздатність і захистити цивільне населення.