3 січня на Донбасі бойовики сім разів порушили перемир'я – штаб ООС

Війна на Донбасі почалася навесні 2014 року
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
За даними штабу операції Об'єднаних сил, 3 січня домовленості щодо припинення вогню бойовики порушили в районі населених пунктів Мар'їнка, Лебединське, Красногорівка, Піски та Водяне.

3 січня на Донбасі бойовики порушили домовленості щодо припинення вогню сім разів. Про це 4 січня у зведенні станом на 7.00 поінформував пресцентр штабу операції Об'єднаних сил.

"У районі проведення операції Об'єднаних сил було зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню... Поблизу населених пунктів Мар'їнка, Лебединське і Красногорівка противник відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів. Біля Лебединського, Пісків та Мар'їнки – з великокаліберних кулеметів, а неподалік Водяного, що на Приазов'ї – з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї", – ідеться в повідомленні.

У штабі ООС зауважили, що серед українських військовослужбовців поранених і загиблих немає.

"Від початку поточної доби, 4 січня, у районі проведення операції Об'єднаних сил порушень режиму припинення вогню не зафіксовано. Обстановка в районі проведення операції Об'єднаних сил і надалі контрольована українськими воїнами", – підкреслили у пресцентрі.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Президент України Володимир Зеленський зауважував, що Об'єднані сили на Донбасі відповідатимуть на ворожі обстріли й після набуття перемир'ям чинності.

Українська сторона регулярно повідомляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. Є загиблі й поранені серед військовослужбовців ЗСУ. За словами начальника Генштабу Руслана Хомчака, Збройні сили України на 99% виконують завдання не відкривати вогню у відповідь на провокації бойовиків.