8 липня на Донбасі внаслідок обстрілів бойовиків загинув український військовослужбовець, ще одного поранено – штаб ООС

Війна на Донбасі триває сім років
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

У четвер, 8 липня, бойовики на Донбасі 11 разів порушили домовленості щодо припинення вогню. Про це вранці 9 липня поінформував у Facebook пресцентр штабу операції Об'єднаних сил (ООС).

"8 липня в районі проведення операції Об'єднаних сил збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. [...] Унаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець зі складу Об'єднаних сил отримав поранення, несумісні із життям. [...] Крім того, один український військовий отримав кульове поранення. Стан здоров'я воїна  задовільний", – ідеться в повідомленні.

У пресцентрі розповіли, що в четвер бойовики стріляли в районі населених пунктів Опитне, Новозванівка, Невельське, Причепилівка, Піски, Мар'їнка, Кримське і Водяне у Приазов'ї.

9 липня станом на 7.00, за даними штабу ООС, бойовики порушили перемир'я чотири рази  біля Зайцевого, Невельського, Новотошківського і Пісків.

"На обстріли збройних формувань Російської Федерації українські захисники відкрили вогонь у відповідь", – підкреслили у пресцентрі.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.