"ATACMS працюють". Данілов повідомив, що більшість російських гелікоптерів "утекла" із Криму

Україна 17 жовтня вперше застосувала ракети ATACMS у війні проти РФ
Скріншот: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

Після першого використання силами оборони України далекобійних американських ракет ATACMS російські окупанти почали менше застосовувати гелікоптери під час своїх атак. Про це сьогодні, 24 жовтня, в ефірі національного телемарафону повідомив секретар РНБО України Олексій Данілов. Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі "Факти ICTV".

"Коли ми почали отримувати ATACMS, застосування першої партії перевищило всі очікування, – сказав Данілов. – Майте на увазі, що після цього зменшилися атаки, те, що стосується гелікоптерів, на наші війська. Більше того, велика частина гелікоптерів, яка перебувала на території [тимчасово окупованого] Криму, вона взагалі звідти втекла. ATACMS працюють і будуть надалі працювати".

20 жовтня Данілов говорив, що Україна отримуватиме ATACMS, доки не звільнить усі свої території.

Контекст:

17 жовтня низка західних ЗМІ повідомила про перше застосування ATACMS Україною. Зокрема, про це з посиланням на джерела писали The Wall Street Journal, The New York Times і Politico.

За даними WSJ, Збройні сили України використали модифікацію ATACMS дальністю 160 км. Газета NYT уточнювала, що ударів по аеродромах окупаційних російських військ у Бердянську й Луганську завдали саме американськими балістичними ракетами.

Увечері 17 жовтня президент України Володимир Зеленський підтвердив застосування Україною ATACMS.

У США також підтвердили передання ATACMS Україні.

У МЗС України повідомили 19 жовтня, що Україна отримуватиме від США ракети ATACMS на постійній основі.