Атрошенко: До вірогідної другої хвилі наступу окупантів на чернігівському та київському напрямках ми будемо набагато краще готові

За словами Атрошенка, на відновлення Чернігова знадобиться понад $4,27 млрд
Фото: В'ячеслав Чаус / Чернігівська ОДА (ОВА) / Telegram

Мер Чернігова Владислав Атрошенко в опублікованому 6 липня інтерв'ю LB.ua заявив, що місто продовжує зміцнювати свою обороноздатність.

"Ми на сьогоднішній день готові до будь-якого розвитку подій і намагаємося навіть за відсутності коштів знаходити можливості для того, щоб покращувати оборонну спроможність Чернігова. Ми будемо набагато краще готові до вірогідної другої хвилі, якщо комусь захочеться повторення наступу на чернігівському та київському напрямках", – підкреслив міський голова.

За його словами, на відновлення Чернігова знадобиться понад $4 млрд.

"Що стосується підрахунку збитків. Ми маємо розрахунки. Цифру публічно оголошено Київською школою економіки. Сума – $4,27 млрд. Це три складові – інфраструктура міста, житло громадян та підприємства, бізнес-сектор. Якби ви зайшли зараз у машинний зал ТЕЦ, ви побачили б повністю розібрані турбіни, тому що вони експлуатувалися в позаштатному режимі, одну з них навіть розірвало при цьому. ТЕЦ була збудована і введена в експлуатацію у 1965 році. Їй 57 років. У тих параметрах, у яких вона працювала, а саме 200 МВт-год електрична енергія та 410 Гкал-год тепла, вартість будівництва такої ТЕЦ – умовно €300 млн. Це 11,5 млрд грн. Ви розумієте масштаб цифр?" – наголосив Атрошенко.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Окупанти атакували Чернігів із самого початку повномасштабної війни (24 лютого), вони скидали на місто авіабомби, вели артилерійський вогонь. Частину Чернігівської області було окуповано.

3 березня Атрошенко зазначав, що руйнування в Чернігові можна порівняти з тими, що були під час бомбардування нацистами 1941 року. 23 березня він казав, що окупанти зруйнували приблизно 60% об'єктів інфраструктури, а 40% будинків у приватному секторі "зруйновано в пил".

На початку квітня північні регіони України звільнили від російських окупантів, але противник і далі обстрілює Чернігівську область зі своєї території.