Бацман: Мені не подобається термін "внутрішньо переміщені особи". Це наші рідні біженці, і Україна мала їм допомогти

Олеся Бацман: Якщо нас слухає керівництво країни, воно зобов'язане звернути увагу на цю проблему
Скріншот: Україна 24 / YouTube
У 2014 році Україна не змогла захистити своїх громадян на окупованих Росією територіях, але вона мала зробити все для тих, хто не прийняв агресора і виїхав з ОРДЛО та Криму, заявила 23 серпня в програмі "Час Голованова" на телеканалі "Україна 24" головна редакторка інтернет-видання "ГОРДОН" Олеся Бацман.

"У нас є такий термін, він з'явився після 2014 року в Україні – "внутрішньо переміщені особи". Він мені не подобається, тому що за політкоректністю ми намагаємося щось таке приховати. Це – біженці. Це наші рідні біженці, які змушені були тікати зі своїх домівок, від своїх сімей, від своєї роботи, від своєї кар'єри, від своїх дітей, від свого життя. І в будь-якому віці це вкрай важко. Дуже важливо те, як Україна ставиться до наших рідних біженців, громадян України. У нас сім років триває війна і сім років людей, які втекли і не прийняли агресора, які не винуваті абсолютно, Україна не може захистити. У них іншої держави немає, є їхня рідна – Україна, їхня мати, і вона не змогла їх захистити, не вистачило тоді сил, агресор був сильнішим", – зазначила журналістка.

Водночас Україна могла забезпечити гідне життя тим, хто виїхав з окупованих Росією територій, підкреслила вона.

"Їхня мати не зробила того, що мала зробити, це ось точно в її змозі: надати їм можливість жити хоча б не гірше, ніж до цього; можливість знайти гідну високооплачувану роботу; можливість соціалізації – це дуже важливо; потрібна державна пропаганда в гарному сенсі, як пропаганда здорового способу життя, від біженців не мають шугатися і квартири їм не здавати – ми ж знаємо і такі випадки: "А, ви з Донецька..." Я знаю сама такі випадки, до мене приходили люди і розповідали. Ось цього не має бути, це мають широко обговорювати, суспільство має говорити про це, давати найрізкішу оцінку людям, які так поводяться щодо своїх співгромадян, котрі потрапили в біду. Компенсації, можливість пільгового навчання, можливість отримати житло", – перерахувала Бацман.

Вона зазначила, що на сьогодні всіх цих питань не вирішено.

"А ми маємо їх розв'язувати. Ось це – один із найважливіших напрямів, це той сигнал і той знак, який надішлють тим, хто залишився під окупацією, – що для України кожен її громадянин важливий, кожне життя важливе, – заявила головна редакторка видання "ГОРДОН". – Якщо нас слухає керівництво країни, воно зобов'язане звернути увагу на цю проблему".

У зв'язку із цим вона розповіла про своє інтерв'ю з тепер уже колишнім заступником міністра у справах тимчасово окупованих територій, ексголовою Луганської обласної державної адміністрації та волонтером Георгієм Тукою, який був державним чиновником за президента Петра Порошенка. В інтерв'ю Бацман Тука зізнався, що в нього зв'язані руки і допомагати переселенцям за всього його бажання заважає бюрократична "дуристика".

Бацман переконана, що для впровадження ефективної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб необхідна передусім політична воля першої особи держави.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

В Україні станом на 6 липня 2021 року взяли на облік 1,4 млн ВПО, повідомило   Міністерство соцполітики.

Заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук в листопаді 2020 року заявила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що приблизно половина українців, офіційно зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, насправді живуть на окупованій території. Вона уточнювала, що реально на підконтрольну українській владі територію виїхало і проживає орієнтовно 700–800 тис. осіб.