Біля Сєвєродонецька росіяни намагалися йти на штурм, зазнали втрат і відступили – Генштаб ЗСУ

Триває 85-та доба протистояння України російському військовому вторгненню
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
19 травня, на 85-ту добу повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у районі Сєвєродонецька Луганської області російські окупанти вели штурмові дії, зазнали втрат і відійшли на раніше зайняті позиції. Про це у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook.

Окупанти обстріляли з артилерії та мінометів прикордонні населені пункти Сумської області: Есмань, Сопич та Середина-Буда.

На слобожанському напрямку окупанти зосередилися на утриманні зайнятих позицій, в окремих районах намагаються проводити безуспішні контратаки. Тривають бойові дії у районах населених пунктів Тернова та Борщова Харківської області.

На слов'янському напрямку РФ обстрілювала цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Пришиб і  Богородичне Донецької області та Грушуваха Харківської області.

На донецькому напрямку окупанти активізували наступальні та штурмові дії. Зокрема, в районі Сєвєродонецька Луганської області РФ вела штурмові дії, зазнала втрат і відійшла на раніше зайняті позиції. Тривають бойові дії у районі населеного пункту Тошківка. Окупанти проводили наступ у районі Олександрополя Донецької області і намагалися покращити тактичне становище у районах населених пунктів Пилипчатине, Дружба і Трипілля Донецької області. Успіху не мали.

На авдіївському напрямку російські окупанти вели штурмові дії в районі Новобахмутівки Донецької області, успіху не мали, зазнали втрат і відступили.

На курахівському напрямку РФ наступала в районах населених пунктів Степове, Славне та Мар'їнка Донецької області, успіху не мала.

На лиманському напрямку окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Озерне та Лиман Донецької області.

На південнобузькому напрямку під прикриттям вогню мінометів та ствольної артилерії ворог продовжував інженерне обладнання позицій.

На тимчасово захоплених територіях України окупанти порушують права та свободи мирних жителів, забороняють вільне пересування і переміщення на територію, підконтрольну уряду України, наголосили в Генштабі. 

"Особовий склад ворога деморалізований, обіцяні виплати за участь у бойових діях командуванням російських окупаційних військ не здійснюються. Особовий склад продовжує зазнавати значних втрат у боях із силами оборони України. Фіксуються випадки дезертирства окремих підрозділів окупаційних військ", – ідеться у повідомленні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Із середини квітня окупанти зосередили сили на сході України. "Російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися", – сказав президент України Володимир Зеленський. Він підкреслив, що українці захищатимуться і "питання тільки часу – коли вся територія держави буде звільнена".

28 квітня Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти нарощують темпи проведення наступальної операції в Україні. На думку Зеленського, Росія "робить усе, щоб знищити будь-яке життя" на Донбасі.

29 квітня Зеленський заявив, що окупанти хочуть перетворити на руїни Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Попасну та інші міста Луганської та Донецької областей.