Більшість жителів Маріуполя не збираються брати участь у "референдумі" окупантів – українська розвідка

За даними ГУР Міноборони, нечисленні групи місцевих колаборантів проводять зараз у Маріуполі перепис населення
Фото: ЕРА

Більшість жителів окупованого Маріуполя Донецької області не збираються брати участь у так званому референдумі російських загарбників. Про це 25 серпня у Telegram повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними відомства, зараз у Маріуполі нечисленні групи місцевих колаборантів, які здебільшого складаються з двох–трьох жінок, проводять перепис населення в усіх районах, щоб встановити реальну кількість людей, які залишилися в місті.

"Вказані групи відвідують усі квартири та помешкання. Під час перепису вимагають надати особисті документи з реєстрацією (пропискою). Також з'ясовують місцеперебування найближчих родичів. Офіційно повідомляють, що встановлюють місцеперебування людей, щоб забезпечити їх світлом та газом. У неофіційних розмовах визнають, що більшість опитаного населення в окупованому Маріуполі відмовляється брати участь у можливому "референдумі" або прямо не відповідає на запитання, чи братиме участь у зазначеному заході. За їхніми оцінками, лише близько 5–7% опитаних чітко висловили готовність прийти на "виборчі дільниці" та "проголосувати", – ідеться в повідомленні.

У Міноборони зазначили, що в місті в основному залишилися громадяни віком 45–70 років. Як зізнаються самі колаборанти, люди озлоблено ставляться як до РФ,  так і до представників окупаційних адміністрацій.

Крім цього, в українській розвідці повідомили, що з 1 вересня окупанти припинять видавати жителям Маріуполя так звану гуманітарну допомогу – дешеві набори продуктів із крупів та консервів. Однією із причин зменшення "допомоги" вказують низький попит серед маріупольців на набуття російського громадянства.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські окупанти захопили Маріуполь наприкінці травня. Оборона міста тривала 86 днів.

За цей час, за різними оцінками, в місті загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів. За даними радника мера Петра Андрющенка, зараз у Маріуполі залишається приблизно 130 тис. осіб. Щодня з міста виїжджає приблизно 50–100 осіб. До повномасштабного вторгнення в Маріуполі проживало майже 500 тис. осіб.

За інформацією Андрющенка, окупанти планують провести "референдум" про "приєднання" Донецької області до РФ 11 вересня (день голосування на виборах за губернаторів у Росії). На цю дату планують "референдум" і в Луганській області, повідомляв голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За інформацією ЗМІ, "голосування" окупанти збираються проводити за допомогою "мітки виборця" – нанесеного на палець чорнила – і вже запланували результат: 70% голосів за "приєднання" до РФ.

26 липня СБУ повідомила, що Росія розпочала активну фазу підготовки до нового псевдореферендуму в Україні, агітатори, блогери та "дружинники" активно займаються пропагандою. В Офісі президента України заявляли, що "референдуми" на окупованих територіях не відбудуться, тому що вони не будуть під контролем РФ.

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня заявив, що якщо Росія проведе псевдореферендуми на окупованих територіях, то цим кроком закриє можливість переговорів з Україною та вільним світом.