Бойовики "ЛДНР" передали списки на обмін утримуваними особами

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року
Фото: EPA

У квітні бойовики "ЛНР" і "ДНР" передали Україні списки на обмін утримуваними особами, зараз над ними працюють і уточнюють кількість людей. Про це в ефірі каналу "Україна 24" заявила членкиня української делегації в тристоронній контактній групі щодо Донбасу, учасниця гуманітарної підгрупи Тетяна Іванова.

"Українська сторона передала списки на обмін полоненими ще пів року тому, а то й більше. Весь цей час Україна наполягала на тому, щоб нам так само дзеркально були надані списки з боку ОРДЛО. Дуже довго ці списки не передавались, і у квітні цього року ми все-таки ці списки отримали. Зараз іде робота із цими списками, вони уточнюються, з ними працюють", – повідомила Іванова.

За її словами, це "маленький, але суттєвий крок", що дає надію на проведення обміну.

"Складно говорити про кількість людей, які повернуться, тому що інформація з того боку не відповідає дійсності. На минулому засіданні ТКГ було запропоновано, щоб Україна прийняла чотирьох осіб. Це не в рамках обміну, це ніби їхня добра воля. І глава української делегації сказав, що ми готові прийняти їх та інших, кого б нам не передали. На жаль, це трактується по-іншому. Ще рано говорити, скільки осіб ми передамо і скільки отримаємо, тому що тільки почалася робота із цими списками",  підкреслила вона.

Контекст:

Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14. У грудні представник Донецької області в українській делегації в тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін.

За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, переговори стосовно обміну утримуваними особами практично заморожено через позицію РФ.

У Службі безпеки України у відповідь на запит "Радіо Свобода" на початку березня 2021 року повідомляли, що 268 осіб вважають незаконно позбавленими волі на не підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Спікер ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі Олексій Арестович говорив на початку квітня в інтерв'ю "Радіо Свобода", що в ОРДЛО бойовики утримують майже 300 осіб. Він зазначав, що гуманітарна підгрупа у ТКГ обговорює тему звільнення полонених, але поки про новий обмін не йдеться.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.