Черниш уважає, що в питанні передання Донбасу під контроль міжнародної адміністрації потрібно використовувати досвід Хорватії

Черниш: Транзитна адміністрація на Донбасі має забезпечити перехід влади від окупаційної адміністрації до себе самої, а потім передати владу Українській державі
Фото: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України / Facebook

Досвід Східної Славонії, яку в 90-х роках передали під контроль міжнародної адміністрації, а потім повернули до складу Хорватії, є позитивним для України, зазначив міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

Міністр у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш уважає, що в питанні передання окупованого Донбасу під контроль міжнародної адміністрації потрібно використовувати досвід Хорватії. Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода" 30 березня.

Він зазначив, що в цьому питанні важливо діяти узгоджено з міжнародними партнерами України й домовлятися про всі подробиці такого плану заздалегідь.

"Транзитна адміністрація має забезпечити перехід влади від окупаційної адміністрації до себе самої, а потім передати владу Українській державі. На етапі переговорів, розподілення функцій завжди може проявитися російський вплив або "вуха", як кажуть. І це потребуватиме рішення в Радбезі ООН... Місія є інструментом досягнення стану, який Україні необхідний. Головне завдання – транзитність. І має бути кілька компонентів – військовий, поліційний і цивільний. Ми зараз говоримо лише про військовий. Це якраз найбільша проблема – межа компромісу щодо військового компонента", – сказав міністр.

Він назвав досвід Східної Славонії в питанні тимчасових адміністрацій позитивним.

"Вважаємо, що цей досвід може бути застосований в Україні. Угода між Сербією і Хорватією. В угоді (звичайно, посередники міжнародні) прописані всі аспекти транзитного періоду – про що дбає адміністрація, хто очолює (до речі, це був американський генерал), військовий компонент забезпечував роззброєння, розведення і частково розмінування, поліційна місія забезпечувала права і свободи, притягнення до відповідальності винних, передачу їх відповідному трибуналу або Міжнародному кримінальному суду. Здійснювався контроль на кордоні, була застосована амністія до тих, хто не скоював злочинів, функціонували лікарні, інші установи", – розповів Черниш.

Міністр додав, що на цій території було організовано вибори.

"І вибори були організовані – хто не міг прибути на територію Східної Славонії, проголосували на території Хорватії. Внутрішньо переміщені особи – їм треба організовувати вибори на території, яка урядом контролюється. Це відповідає міжнародній практиці. Такий документ мав би зараз бути розроблений усіма разом" – сказав він.

Республіка Східна Славонія, Бараня та Західний Срем була створена сербськимим повстанцями на території Хорватії у 1990-х роках. Незабаром після її створення, у 1995 році, між Сербією та Хорватією було підписано Ердутську угоду, згідно з якою 1996 року землі було передано під управління міжнародної адміністрації ООН. У 1998 році роботу місії було завершено і територію повернули Хорватії.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між ЗСУ та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем 21 вересня 2017 року заявив, що тільки миротворча місія "зі всеосяжним мандатом" може сприяти відновленню миру на Донбасі.

В ООН почали підготовку відповідної резолюції.

28 жовтня 2017 року спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер назвав критично важливим передання українсько-російського кордону в зоні АТО під контроль миротворців.

31 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН, про яких говорив Волкер, стануть "окупаційними силами".

3 січня 2018 року в Києві міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель підкреслив, що миротворча місія ООН має бути на всій окупованій території Донбасу, а не тільки на лінії зіткнення.

19 березня американський журнал Time з посиланням на джерела у МЗС РФ заявив, що президент РФ Володимир Путін готовий погодитися на передання окупованого Донбасу під контроль тимчасової міжнародної адміністрації.